2022. Augusztus 16. kedd
Várandós nők, kismamák -  A menopauzába lépő hölgyek -  Fő a biztonság -  Izomtréninggel erősödni
A várandós nők és kismamák állapotuk természetes velejárójának tekintik, hogy nevetéskor, tüsszentéskor elcseppen egy kevés vizelet. A menopauzába lépő hölgyek is tapasztalják ugyanezt. Megfelelő ismeretek birtokában egyik csoportnak sincs aggodalomra oka, speciális tornával és magas minőségű higiéniai eszközökkel gondoskodhatunk arról, hogy észre se vegyük ezt az apró kellemetlenséget.

Várandós nők, kismamák

Már a várandósság ideje alatt a kismamák 26%-a érintett vizelettartási problémában. Ennek oka a magzat súlyának a hólyagra gyakorolt folyamatos nyomása, a megnövekedett hasűri nyomás fokozódása, valamit hormonális változások, melyek a medencefenék-izom kötőszöveti állományát gyengítik. Ezáltal a záróizom hatékonysága gyengül, akaratlan vizeletvesztésre kerül sor.

Egy két csepp vizelet A természetes úton történő szülést követően a nők 92%-nál fordul elő vizeletcsepegés, ami attól függően, hogy első vagy többedik szülésről beszélünk, különböző fokú lehet. Súlyosabb lehet a probléma, ha a magzat súlya meghaladja a 4000 grammot, ha szülés műszeres befejezéssel végződik (fogó vagy vákuum). További rizikófaktorokként a magas anyai életkort, az elhízást, a dohányzást és a terhességi szénhidrát-anyagcsere zavart kell megemlíteni.

A szülés után kialakuló vizelettartási panaszok az esetek többségében rövid időn belül megszűnnek, minden negyedik nőnél azonban fennmaradnak a gyermekágyi időszakot követően is.

A kórházi táskába pakolandó felszerelések listájának elengedhetetlen tétele a speciális betét, ami a gyermekágyi folyás felfogására (is) szolgál. Figyeljünk oda, hogy milyen méretet, típust vásárolunk! A szülést követő időszakra normál és nagyobb méretű betétek használata javasolt, mivel ezek nem csupán vizeletcseppek, hanem közepes vizeletmennyiség felfogására is alkalmasak.

A menopauzába lépő hölgyek

A klimax során bekövetkező nagy hormonális változások, az ösztrogén és progeszteron termelődésének jelentős visszaesése hatással vannak a húgyhólyagra, a hüvelyre és a szeméremtestre. A hormonhiány okozta záróizom-gyengeséget hormonpótlással és a medencealapi izmokat erősítő speciális gátizomtornával javíthatjuk, illetve szüntethetjük meg.

A szenior korú hölgyek egy kis odafigyeléssel sokat tehetnek a vizelettartási nehézség megelőzéséért. Lehetőség szerint ne emeljenek nehéz tárgyakat, ne erőltessék meg magukat, komótosan vegyék a lépcsőfokokat és sajátítsák el az olyan mindennapi rutin tevékenységekhez, mint a fekvő helyzetből való felálláshoz vagy a vizelet, széklet ürítéséhez kapcsolódó helyes testtartást.

Egy pár kiló leadásával és a dohányzás abbahagyásával is sokat teszünk a probléma megoldásáért és még csinosabbak, fiatalosabbak is leszünk egy mérettel kisebb ruhában.

Fő a biztonság

Biztonságérzetünket egy percre sem kell feladnunk, mivel mindennapi higiéniánkat modern, minden igényt kielégítő segédeszközök garantálják.

Érdemes a betét kiválasztásánál figyelembe venni, hogy milyen fokú a probléma és milyen testalkatú az érintett, így garantálható a legideálisabb és legkényelmesebb megoldás.

Vizelettartási tünetek jelentkezése esetén a menopauza időszakát élő nőknek ajánlott erre a célra kifejlesztett betétet használni. Ezek a speciális betétek szagmegkötő rendszerrel rendelkeznek, ami megakadályozza a kellemetlen szagok keletkezését. A különleges nedvszívó magnak és a speciális felső rétegnek köszönhetően gyorsan és hatékonyan vezeti a folyadékot a betétek belsejébe, így annak felszíne mindig száraz marad. Léteznek enyhe és középsúlyos betétek, előbbit kis mennyiségű, csepegésszerű, utóbbit közepes mértékű vizeletvesztésre javasolják.

Az Ultra Mini betéteket például kifejezetten vizeletcsepegésre fejlesztették ki. Mivel csupán diszkrét tisztasági betét méretűek, nem okoz gondot a mindennapi viseletük sem, és könnyedén elférnek egy női táskában is.

Izomtréninggel erősödni

Speciális izomtréninggel, amelyet intim tornaként is ismert, nagyon jó eredmények érhetők el. Klinikai tapasztalat, hogy enyhe és középsúlyos esetekben a vizelettartási nehézségek akár meg is szüntethetők. Fontos megjegyezni, hogy a speciális tornagyakorlatok elsajátítása és begyakorlása szakember, azaz szakvizsgával rendelkező tréner vezetésével történjen. A gyakorlatok könyvből, filmről való megtanulása azért is lehetetlen, mert olyan izomcsoportok megmozgatásáról van szó, amelyek „létezéséről szinte nem is tudunk”. A csoportos foglakozások további előnye, hogy a tréning mellett számos, a medencealapi izmokat és a húgyúti- illetve ivarszerveket kímélő életvezetési és a helyes testtartásra vonatkozó tanácsot kapunk; találkozunk a problémával küzdő nőtársainkkal is, akikkel megoszthatjuk tapasztalatainkat és erőt meríthetünk egy-egy sikertörténet hallatán. Szakszerű vezetés nélkül elmarad az eredmény és így a motiváció is gyorsan csökken.

Ideális esetben az intim tornát fiatal korban, még az anyává válás előtt érdemes elsajátítani és rendszeresen végezni, így nagy eséllyel nem is találkozunk a kellemetlenséggel.


Szerző: Tajnafői-Vida Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés