2022. Július 03. vasárnap

Urológia

vese, vesék

A vese páros szerv, de bizonyos esetekben előfordul, hogy valakinek csak egy, ritkán pedig hogy kettőnél több veséje van. Mindkét eset lehet veleszületett adottság, vagy mesterséges orvosi beavatkozás következménye.


BŐVEBBEN


prosztata-megnagyobbodás

Hatvan év felett a férfiak több mint felét érinti a prosztata megnagyobbodása, aminek valószínűsége a korral nő. A változás a húgycső összeszorításához vezet, ami nehéz vizelést vagy más vizelési problémát okoz.


BŐVEBBEN


húgyhólyag, húgyhólyagproblémák

A vizeléssel kapcsolatos problémákat nem szabad alulbecsülni: Az Amerikai Urológus Társaság arra biztat mindenkit, hogy feltétlenül forduljanak orvoshoz, ha hólyagrendellenességet tapasztalnak.


BŐVEBBEN


heregyulladás
A heregyulladás önmagában ritkán fordul elő, a kórokozók általában a szervezet más területeiről kerülnek eme érzékeny területre. A tünetek sajnos túl kellemetlenek ahhoz, hogy észrevétlenek maradjanak. Mit kell tenni a gyógyulás érdekében és azután?
BŐVEBBEN


vizeletvizsgálat

A vizeletvizsgálat sokrétű diagnosztikára ad lehetőséget. Mit mérnek ilyenkor a vizeletben, hogyan kell helyesen mintát venni, és milyen tünetek esetén szükséges elvégezni?


BŐVEBBEN


Egy két csepp vizelet teaser
A várandós nők és kismamák állapotuk természetes velejárójának tekintik, hogy nevetéskor, tüsszentéskor elcseppen egy kevés vizelet.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés