2022. Augusztus 16. kedd
Elsőként bizonyították kutatók, hogy a férfiak és a nők tényleg képesek az egymással való kommunikációra – legalábbis a gének szintjén.

Az X- és az Y-kromoszómák határozzák meg az egyén nemét. Az Y-kromoszóma az embriót hereképzésre készteti, míg ezen inger hiánya a nemi szervek fejlődését női irányba tolja el. A Leicesteri Egyetem Genetikai Intézetének munkatársai, Dr. Zoe Rosser és kollégái kimutatták, hogy e két kromoszóma egyes régiói kicserélődhetnek. Korábban ezeket a régiókat teljesen izoláltnak vélték.

X, Y, kromoszóma, kromoszómák

„Már korábban ismert volt, hogy az Y-kromoszóma képes az önmagával való kommunikációra: egyes darabokat máshová helyez át, mellyel elősegíti a férfiak nemzőképességét befolyásoló mutációk kialakulását. Jelen vizsgálatban azt mutattuk ki, hogy létrejöhet genetikai konverzió az X-kromoszómával is, mely a mutációk újfajta tárházát nyitja meg” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Mark Jobling professzor.

A testi kromoszómák között ismert jelenség, hogy az anyai és apai kromoszómák azonos szakaszai kicserélődhetnek, ezzel növelve a genetikai változatosságot. Azonban a nemi kromoszómák (X és Y) nagyon különböző szerkezetűek, az Y körülbelül harmada az X méretének. Ez a különbség a törzsfejlődés során keletkezett, és emiatt a kutatók sokáig úgy gondolták, hogy a nemi kromoszómák nem kommunikálnak egymással.

Mivel ez az elmélet megdőlt, jelenleg a kutatók az X-Y cserélődési folyamat evolúció során bekövetkező változásait, és azok potenciális hatását vizsgálják.


Forrás: Medipress
2009. 09. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés