A zsírsav-hidroxil-zsírsavak (FAHFA) jelen vannak a zsírsejtekben, de a szervezet számos más elemében is. Ezek a lipid típusú anyagok képesek növelni az inzulinnal szembeni érzékenységet, ezáltal hozzájárulhatnak a megfelelő cukoregyensúly eléréséhez – hasonlóan az omega-3 zsírsavakhoz. Azonban ez utóbbi, növényi termékekkel ellentétben az FAHFA típusú anyagok emlős szervezetben is szintetizálódnak, ami új lehetőséget teremthet a cukorbetegek kezelésében. Vagyis Barbara Kahn professzor és munkatársai ezek az anyagokat is felvették az egészségre előnyös hatású zsírsavak listájára. A molekula általános gyulladásgátló hatása több betegség esetén is felveti az alkalmazhatóságot, emiatt intenzív kutatások folynak a Crohn-betegség, reumatoid ízületi gyulladás, vagy a cukorbetegség esetén. A kutatási eredményeket a Cell című tudományos folyóirat tette közzé.