2024. Július 15. hétfő
A boldog házasság védi a férfiak egészségét: egy izraeli kutatás szerint a boldog férjeket kisebb valószínűséggel sújtja agyi katasztrófa (stroke, agyvérzés), mint az egyedül, vagy boldogtalan házasságban élő társaikat.

A megállapítás alapjául szolgáló kutatás az ischaemiás szívbetegségekkel – a vérellátás csökkenése miatt bekövetkező szöveti oxigénhiányos állapotokkal – foglalkozott, és több mint tízezer férfi életét követte figyelemmel 1963 és 1997 között.

házasság, agyvérzés

A szakemberek szerint az egyedülálló, vagy sikertelen házasságban élő férfiak esetében 64 százalékkal magasabb az akár halálos kimenetelű agyi katasztrófa kialakulásának kockázata, mint a kiegyensúlyozott házasságban élő társaiknál. Sőt, boldogtalan családfőként, vagy agglegényként egy férfinak ugyanakkora esélye van az agyvérzésre, mint a cukorbetegség kialakulására – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap internetes kiadásában.

Uri Goldbourt, a Tel Aviv Egyetem munkatársa szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy milyen fontos a férfiak számára a jó párkapcsolat: „Nem gondoltam volna, hogy a rossz házasságnak ilyen kiemelkedő statisztikai jelentősége van”.

A kutatásban a résztvevők családi állapota és az azzal való elégedettségük mellett figyelembe vették szociális helyzetüket, túlsúlyukat, vérnyomásukat, dohányzási szokásaikat, valamint a már meglévő cukor- és szívbetegségeiket.

A vizsgálat a nőkre egyáltalán nem terjedt ki, és bár a családi állapot és annak sikeressége valószínűleg hasonló hatással van rájuk is, szükség van e téren is önálló kutatásra – mondják a szakemberek.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés