2022. Június 26. vasárnap
Példátlan nagyságú, több mint egy kilogramm súlyú bélhólyagkövet távolítottak el egy betegből a debreceni Kenézy Kórházban – közölte rendkívüli sajtótájékoztatón Szűcs Miklós urológus főorvos Debrecenben. A szakember szerint nemcsak Magyarországon, de a világon sehol nem operáltak még ki ilyen rekordméretű követ.

Az orvos tájékoztatása szerint a páciens – egy 48 éves debreceni férfi – húgyhólyagját daganat miatt 12 éve eltávolították. Akkor bélből alakítottak ki úgynevezett bélhólyagot, amely azontúl tárolta a vizeletet.

A beteg olyan jól érezte magát, hogy 5 éve nem volt már kontrollvizsgálaton, teljesen panaszmentes volt. Most is csupán egy alkalmassági vizsgálat kapcsán derült ki, hogy valami nagy daganat van a szervezetében. Az orvosok – mint azt a főorvos elmondta – először azt gyanították, hogy kiújult a tumora, de a röntgen kiderítette, hogy "mindössze" bélhólyagkőről van szó.

A műtétet Szűcs Miklós és Csorba Judit urológusok és Kincses Zsolt sebészfőorvos végezték: megnyitották a bélhólyagot, kiemelték a kapitális követ, majd helyreállították a hólyagot. A kő 1125 gramm súlyú, legnagyobb átmérője 17 centiméter. Az MTI érdeklődésére a főorvos elmondta: egy galambtojásnyi kő már nagynak számít. A világon eddig mintegy 30 közlemény számol be óriáskövek eltávolításáról, de azok súlya nem haladta meg a 300-500 grammot.

A süketnéma férfinak egyébként – mint azt a betegágya mellett a felesége az MTI-nek elmondta – nem okozott gondot a nagy kő, csupán tapintható volt. A beteg egy nappal a műtét után szemmel láthatóan jól volt, s hamarosan elhagyhatja a kórházat.


Forrás: MTI
2009. 01. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés