2024. Április 16. kedd
Német kutatók szerint a cigarettásdobozokon elhelyezett elrettentő képek és szövegek a célcsoportra nincsenek túl nagy hatással. Minderre abból a megfigyelésből következtettek, hogy nikotinmegvonás után az agy félelemközpontja szinte teljesen kikapcsol.

A Német Kutatási Alapítvány által támogatott tanulmányban a Bonni és a Kölni Egyetem, valamint a berlini Charité 28 dohányos és ugyanennyi nem dohányzó fiatalnak mutattak különféle érzelmeket ábrázoló képeket, miközben agyuk reakcióit mérték. A vizsgálat során főleg az agy félelemközpontjára, az amygdalára koncentrálódott a szakemberek figyelme, amely félelem esetén aktívnak mutatkozott.

cigarettásdoboz, dohányzás

„Eredetileg semmilyen különbség nem mutatkozott a két csoport között – számolt be róla Dr. Özgür Onur neurológus, a Kölni Egyetem munkatársa. – Ugyanakkor, miután a dohányzó csoportot néhány órás absztinenciára kényszerítettük, megfigyelhető volt, hogy a félelemközpontjuk lelassult a korábbihoz képest.”

„A félelem egy ősi ösztön, amely megvédi az embert attól, hogy veszélyes dolgot tegyen – számolt be Dr. Rene Hurlemann, a tanulmány másik résztvevője. – Azoknál a dohányosoknál, akik egy ideje nem gyújtottak rá, nincs meg ez az ösztön, tehát ők a dohányzás következményeitől sem tartanak. Ahhoz, hogy az amygdalájuk normális módon működjön, nikotinra van szükségük.”

Nagyjából 1,2 milliárdan dohányoznak szerte a világon. Feltételezhetően nagyjából a felük korán meg fog halni valamilyen, a dohányzás következtében kialakult betegségben, ezért volna fontos tudni, mivel lehetne segíteni ezeket az embereket, mivel számukra a cigarettásdoboz figyelmeztető feliratai és képei nem elég elrettentőek. Ugyanakkor Onur szerint mégis érdemes megtartani ezeket a jelzéseket, mivel a nem dohányosokat visszatarthatja a rászokástól.


Forrás: Medipress
2011. 08. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés