2023. December 02. szombat
Mintegy kétmilliárd embert veszélyeztet a dengue-láz az ázsiai és csendes-óceáni térségben, ha az érintett kormányok nem tesznek a jelenleginél többet a megelőzés érdekében – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vitairatában kedden.

Az ENSZ illetékes szervezete bejelentette, felkéri a 37 érintett országot és területet, dolgozzanak ki regionális stratégiát a szúnyogok (Aedes aegypti) által terjesztett vírusos betegség megelőzésére.

Aedes szúnyog, dengue-láz

A dengue-járvány 1991-ben és 2004-ben söpört végig a térségen, 1998-ban regisztrálták a legtöbb, 350 ezer esetet a WHO szerint. Világszerte 2,5 milliárd embert veszélyeztet a kór, közülük 1,8 milliárd él a Csendes-óceán nyugati részén.

A WHO Manilában megtartott bizottsági ülésén kedden közölték, hogy az időjárási viszonyok változása miatt a vírust terjesztő szúnyogok élőhelye kiterjedt. „Olyan emberi tevékenységek is hozzájárulnak a terjesztő szúnyogok szaporodásához, mint az esővíz tárolása, a gumiabroncsok, műanyag tárolók és fémhordók helytelen elhelyezése” – írja az ülés vitairata. A járványügyi helyzet romlásában kulcsfontosságú tényező a bevándorlás, a demográfiai változások és a városok gyors növekedése is. A WHO szerint „új és javított diagnosztikai, megelőző és terápiás módszerekkel” a dengue-láz halálos áldozatainak arányát egy százalék alá lehetne szorítani.

Az Országos Epidemiológiai Központ honlapja szerint az Aedes-félék közé tartozó szúnyogok főként napközben csípnek. Városokban élnek, ház körüli kisebb vizekben, esővizes pocsolyában szaporodnak és szívesen pihennek a hűvös lakásban. A betegség hirtelen magas lázzal, ízületi, izom- és csontfájdalommal, hányással kezdődik, esetleg halvány kiütéssel jár. A lábadozás lassú, hetekig tarthat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel. Ismételt fertőzés esetén súlyos vérzéses formában lép fel, megelőző védőoltása nincs.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés