2023. December 02. szombat
1 . oldal
Szúnyog terjeszti, egysejtű okozza -  Hol fordul elő legsűrűbben?  -  Megelőzésre használt készítmények -  Gyógyszerszedés, mellékhatások
Évről évre egyre többen utaznak egzotikus országokba. Az ilyen utazások előtt időben fel kell készülni a fertőzések (pl. hepatitis, tífusz, malária, stb.) megelőzésére, ezért célszerű minimum három héttel az utazás előtt felkeresni a háziorvost vagy egy oltóközpontot, és a szükséges védőoltások beadását, malária elleni gyógyszer felírását kérni.

A malária – más néven váltóláz – a világon a legelterjedtebb fertőző betegség, Ázsia, Afrika, Közép- és Dél Amerika, Óceánia és a Karib térség bizonyos területein elterjedt (több mint 100 országban előfordul). Világszerte minden évben több mint 1 millió ember halálát okozza. Évente utazók milliói keresik fel ezeket a területeket, kisebb-nagyobb mértékben kitéve magukat a malária veszélyének.

malária

A megelőzésnek számtalan lehetősége kínálkozik. Először is tájékozódni kell a kockázatról, némi ismeretet kell szerezni a betegségről, annak tüneteiről, terjedési módjáról, és tanácsot kell kérni a szakembertől a gyógyszeres megelőzés lehetőségeiről. A körültekintő óvintézkedések ellenére is, akár egy évvel az utazás után is kialakulhat a betegség. Ezt azért nem szabad elfelejteni, mert Magyarországon nincs malária, és a lázas tünetek esetleg influenzára terelik a gyanút, hacsak az utazó nem hívja fel orvosa figyelmét arra, hogy járt előzőleg maláriás területen!

Szúnyog terjeszti, egysejtű okozza

A maláriát egysejtű parazita (plazmódium) okozza. Négy különböző típusa van (P. malariae, P. falciparum, P. vivax és P. ovale), melyek különböző súlyosságú betegséget váltanak ki. A maláriás megbetegedések nagy részéért a Plasmodium falciparum felelős. A falciparum maláriát „rosszindulatú” maláriának is nevezik, mert késedelmes kezelés mellett magas a halálozása.

Ezeket az egysejtűeket szúnyogok (anophelesek) terjesztik. Vérszívás közben viszik át őket a beteg emberről az egészségesre. Ritkán fertőzött vér is közvetítheti, ha maláriás embertől származik. A plazmódium az emberben és a szúnyogban is szaporodik. A malária megelőzésére vagy gyógyítására szedett gyógyszerek az egysejtű szaporodását állítják meg.

A betegség lappangási ideje legalább hét nap, de akár egy év is lehet. Hidegrázással, hasi panasszal, hasmenéssel, köhögéssel, izomlázzal kezdődhet. Jellegzetes a visszatérő magas láz, melyet erős verítékezés követ. Szabályosan (ciklikusan) 48-72 óránként ismétlődő rohamokban egymást váltják a láztalan és lázas időszakok, innen származik a váltóláz elnevezése. A parazita a májban és a vörösvértestekben szaporodik. A vörösvértestek szétesnek, ez okozza a lázat, a súlyos vérszegénységet és a szervek (főleg a vese és az idegrendszer) károsodását. A vörösvérsejtek szétesése következtében a vizelet sötét színű lehet.

Hol fordul elő legsűrűbben?

Főleg meleg égövi országokban fordul elő, ott, ahol a páratartalom magas, a szúnyogok megélhetési és szaporodási feltételei jók, és sok a fertőzött ember. Tehát három tényezőnek kell együtt lenni, hogy a veszély valós legyen. Az esőerdők vidéke, a nagy folyók gyűjtőterületei, a tavak környéke az Egyenlítőhöz közeledve egyre kockázatosabbak, míg a „kultúrprogramok” (városnézés) általában veszélytelenek. A malária kórokozóinak elterjedtségét és a gyógyszerérzékenységet folyamatosan figyelik a járványügyi szakemberek, ennek megfelelően változhat az ajánlott megelőző vagy terápiás gyógyszerelés.

A malária biztos megelőzése a fertőzött szúnyog csípésének kerülése. A megelőzés módja lehet a rovarriasztás és a gyógyszerszedés is, jó esetben egyszerre mindkettő. A maláriát terjesztő szúnyog különösen napnyugtától napkeltéig aktív, ekkor kell fokozottan óvni magunkat. Legmegfelelőbb a jól szellőző, hosszú ujjú felsőrész, és a bokákat is fedő ruházat. A szabadon lévő testrészeinket rovarriasztóval (szúnyogriasztóval) a használati utasításnak megfelelő rendszerességgel védeni kell, erre több készítmény is forgalomban van. Éjszaka a pihenőhelyet rovarriasztóval impregnált hálóval kell körülvenni. A légkondicionált szobákat a szúnyog nem kedveli.

Megelőzésre használt készítmények

A kórokozók elterjedése és gyógyszerérzékenysége szerint a WHO a világot A, B és C zónákra osztotta fel, ennek alapján tesz javaslatot az orvos a maláriaellenes szerekre.

Közép-Amerika, az Arab-félsziget, Törökország délnyugati része, és Észak-Afrika az „A”” zónába tartozik. Itt a kevésbé súlyos betegséget okozó és gyógyszerekre jól reagáló kórokozó van jelen.

A „B” zóna: Namíbia, Etiópia, Szudán, Venezuela, Kolumbia, Ecuador, Srí Lanka, India, Fülöp-szigetek, Pakisztán, Afganisztán, ahol már ellenállóbb paraziták terjedtek el, vagy vegyesen többféle található.

Nyugat- és Kelet-Afrika, az Amazonas gyűjtőterülete, és Ázsia egyes országai a kevés gyógyszerre érzékeny maláriától szenvednek, a „C” zónába tartoznak.

Az utazók malária elleni felkészítése szakember feladata. A malária megelőzhető az erre alkalmas gyógyszerek szedésével. Egyes készítmények ellen ismertek ellenjavallatok, más-más a használati módjuk és a mellékhatásuk. Gyakorlott utazónak saját tapasztalatai lehetnek a készítményekről, szedésük módjáról és mellékhatásaikról. Mint minden gyógyszerre, itt is érvényes, hogy ha nem megfelelő adagban és ideig szedik, a kórokozók ellenálló képessége nő, és még nehezebb küzdeni ellenük. A gyógyszer rendszertelen szedése vagy elhagyása növeli a malária veszélyét.

malária elleni gyógyszer

Gyógyszerszedés, mellékhatások

A legtöbb malária elleni készítményt 1-2 héttel a veszélyes területre érkezés előtt kell elkezdeni szedni, és annak elhagyása után csak négy héttel lehet abbahagyni. Létezik olyan szer, amelyet a járványos területre történő megérkezés előtt egy nappal kell csak elkezdeni szedni, így a „last minute” utazók is gondoskodhatnak a megfelelő védekezésről, és a járványos terület elhagyása után csak 7 napig kell szedni. Egyes készítményeket hetente, másokat naponta kell bevenni.

A megelőzésről, a tabletták mellékhatásairól és az ellenjavallatokról orvos ad tájékoztatást, személyes beszélgetés alapján. A maláriaellenes készítményeket a háziorvossal vagy az oltóközpontokban lehet felíratni, és vényre lehet kiváltani a gyógyszertárakban. Tanácsos két héttel az indulás előtt kikérni a szakember véleményét a malária-megelőzés lehetőségeiről!

Ne feledkezzünk el más fertőző betegségek megelőzésére is felkészülni, szükség esetén védőoltással védekezni. A legtöbb területen, ahol a malária elterjedt, a hepatitis A- és B-fertőzések is előfordulnak, melyek védőoltással szintén hatékonyan megelőzhetőek. A szakorvosnál kérdezzünk rá a tífusz, a gennyes agyhártyagyulladás, a sárgaláz és más fertőző betegségek előfordulására és a megelőzésük módjára, szükség esetén gondoskodjunk a megfelelő védekezésről védőoltás felvételével.


Szerző: Dr. Jelenik Zsuzsanna
főorvos
Országos Epidemológiai Központ

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés