2024. Május 24. péntek
Párkapcsolati problémák -  Gyógyszerek is okozhatják -  Érdemes az orvossal megbeszélni! -  Kombinált kezelés
A depresszió mindkét nemnél nagy gyakorisággal szövődik szexuális zavarokkal. Ritkán előfordul az is, hogy a depressziós férfiak fokozzák szexuális aktivitásukat akár öngyógyításként, sikerélmények szerzése, akár a feszültség levezetése céljából. Időnként ez kisebb-nagyobb sikerekkel is járhat, de az erőfeszítések sokszor hiábavalók, mert a szex nem nyújtja azt az élvezetet, amit a beteg vár tőle.

Jóval gyakoribb azonban a szexuális vágy csökkenése, súlyosabb esetben akár teljes hiánya, csökkenhet a reakciókészség, merevedési zavarok, kielégülési nehézségek léphetnek föl. A depresszió és a következményes szexuális zavarok kölcsönösen rontják egymást. A férfiak nagy része számára a szexuális teljesítőképesség rendkívül fontos, csökkenése fokozza a depressziót, a szorongást.

depresszió, szex

Az esetleges kudarcok természetesen tovább rontják a helyzetet. Egy-egy kudarc depresszió nélkül is teljesítményszorongáshoz vezethet a következő alkalmakkor. Depressziósokra ez fokozottan jellemző, hiszen a depresszió vezető tünetei közé tartozik a pesszimizmus, a félelem a kudarcoktól, a jövőtől. Mindezek önmagukat beteljesítő jóslatként gyakran valóban újabb kudarchoz, vagy a szex hárításához, kerüléséhez vezetnek.

A depresszió fiatal korban is gyakori, a fiatal, testileg teljesen egészséges férfi végképp nem érti, mi történt vele, megrémül, hogy férfiasságát végleg elveszti. Ördögi kör alakul ki, a depresszió okozta szexuális zavarok tovább mélyítik a depressziót, a súlyosbodó depresszió pedig még tovább rontja a szexuális funkciókat.

Párkapcsolati problémák

A depresszió önmagában sem tesz jót a párkapcsolatoknak, a szövődményes szexuális zavarok gyakran nehezítik a helyzetet. Sok férfira jellemző, hogy nemigen tudja elválasztani a szexualitást az intimitás egyéb formáitól, ezért nem „csak” a szexet kezdik kerülni, hanem mindenféle intimitástól elzárkóznak. Elmaradnak az érintések, a korábban megszokott gesztusok. A partner természetesen gyakran nem ismeri föl a férfi depresszióját, más okokat keres. Például saját szexuális vonzerejének elvesztése miatt kezd aggódni, elhidegülésre, esetleg hűtlenségre gyanakszik, ezért gyakran vádaskodik, veszekszik. Sokszor a nő „bedobja” magát a férfi „visszaszerzése” érdekében, de a szexuális zavarokkal küzdő depressziósra az erőltetett szextől nem sok jó várható. Előfordul az is, hogy a nő is inkább kerülni kezdi a szexet. További ördögi körök kezdik a rombolást, a depresszió, a szövődményes szexuális zavarok párkapcsolati konfliktusokat okoznak, amelyek elmélyítik mind a depressziót, mind pedig a szexuális zavarokat.

A férfiak általában kevésbé nyílnak meg lelki problémáikkal, de szexuális problémáikkal kapcsolatban is. Nehezen beszélnek ezekről, nem kérnek segítséget partnerüktől, szakembertől pedig még kevésbé. A folyamat ezért sokszor rossz irányba halad tovább, az ördögi köröket nem sikerül megállítani, visszafordítani. Sajnos a férfiak körében gyakoribbak a káros öngyógyítási próbálkozások is, elsősorban alkoholhoz, nyugtató-altató gyógyszerekhez folyamodnak. Ezek legfeljebb átmenetileg enyhítik a depressziót, a szorongást, azonban közismert, hosszú távú destruktív hatásaik vannak, a szexuális funkciókat pedig már rövid távon is károsítják.

Gyógyszerek is okozhatják

Sajnos felismert, kezelt depresszió esetén újabb problémával, nevezetesen az antidepresszánsok szexuális mellékhatásaival is számolni kell. A depresszió kezelésére használt egyes gyógyszercsoportoknak meglehetősen gyakran vannak ilyen mellékhatásai, csökkenthetik a nemi vágyat, merevedészavarokhoz vezethetnek. Ezen kívül megnyújthatják a magömlésig eltelt időt is. Ennek a mellékhatásnak a korai magömléssel küszködő férfiak és partnereik általában örülni szoktak, de különösen idősebb férfiaknál ez a hatás olyan kifejezett lehet, hogy kielégülési nehézségek léphetnek fel, esetleg a magömlés teljesen el is maradhat. Sajnos a férfiakra jellemző gátlások miatt ezekről a mellékhatásokról a betegek nem szívesen beszélnek, inkább – az orvosi tanács ellenére – túl korán abbahagyják a gyógyszer szedését. Ez gyakran a depresszió visszatérését okozza. Sokszor az orvos sem kérdez rá ezekre a mellékhatásokra, egyre gyakrabban a túlterheltség, az időhiány miatt.

Érdemes az orvossal megbeszélni!

Ugyanakkor az antidepresszáns-kezelés szexuális mellékhatásai általában viszonylag egyszerűen megoldhatók, de legalábbis jelentősen csökkenthetők. Ezek közül talán a legegyszerűbb módszer a gyógyszerváltás. Ez gyakran eredményes, mert nagyok az egyéni érzékenységkülönbségek, a beteg az egyik gyógyszerre szexuális mellékhatásokkal reagál, míg egy másik, ugyanabba a gyógyszercsoportba tartozó gyógyszer mellett semmi gondja.

A mellékhatások többi kezelési módszerét itt nem ismertetjük, annál is inkább, mert – a gyógyszerváltáshoz hasonlóan – mindegyik kizárólag az orvossal történt megbeszélés alapján alkalmazható. Kétségtelen, hogy nem minden orvos járatos ezekben a problémákban, néha előfordulnak nehezebben kezelhető esetek is. Ilyenkor érdemes specialistához fordulni. Ismét hangsúlyozzuk azonban, hogy természetesen az eredményes kezelés perdöntő lépése a nyílt kommunikáció, a betegnek őszintén el kell mondania tapasztalatait orvosának.

Kombinált kezelés

A depresszió – a súlyosabb eseteket kivéve – természetesen nemcsak gyógyszerrel, hanem pszichoterápiával is eredményesen kezelhető. Szövődményes szexuális zavarok esetén általában ezekkel is foglalkozni kell. Éppen az antidepresszánsok viszonylag gyakori szexuális mellékhatásai miatt egyre gyakrabban alkalmaznak egy új megközelítést, főleg olyan esetekben, ahol nem túl súlyos depresszió mellett előtérben állnak a szexuális zavarok és/vagy makacs gyógyszermellékhatások tapasztalhatók.

A merevedési zavar nem depressziós férfiak körében is meglehetősen gyakori, a kor előrehaladtával gyakorisága meredeken nő. Nem csoda tehát, ha a depressziós férfiak között különösen gyakori a merevedészavar, a fentebb részletezett negatív következményeivel együtt. Ezért enyhe-közepes depresszióban egyre gyakrabban alkalmazzák a pszichoterápia és a merevedészavarok kezelésében használt korszerű gyógyszerek, az úgynevezett foszfodieszteráz-gátlók (PDI) kombinációját. A PDI-k természetesen nem a depressziót gyógyítják, de segítenek a fent vázolt ördögi körök kialakulásának megakadályozásában, illetve kiküszöbölésükben. Így, közvetve, mégiscsak fontos szerephez juthatnak ezeknek az eseteknek a kezelésében. Természetesen a PDI-ket az antidepresszánsok okozta merevedészavarok kezelésében is fel lehet használni. Néhányan félnek attól, hogy ha PDI-t kezdenek használni, akkor a későbbiekben mindig rászorulnak ezekre, ezek nélkül nem funkcionálnak majd. A kutatások azonban nem igazolták ezeket a félelmeket. Amint a depresszió, illetve az antidepresszáns okozta merevedészavar megszűnik, a PDI minden további nélkül elhagyható.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés