2024. Június 18. kedd
A hatás fokozható -  A kezelés alatt és után -  Mikor és mennyit segít? -  Mikor nem ajánlott? -  Mennyibe kerül?
Magyarországon világszínvonalúak a szépészeti beavatkozások, a hollywoodi sztárok épphogy használni kezdenek egy világszenzációt jelentő eljárást, a magyar hölgyek néhány héttel később már igénybe is vehetik ugyanazt. Bemutatunk egy igen újszerű bőrfiatalító eljárás, amelyet egy német plasztikai sebész dolgozott ki. A Dermaroller kíméletesen, ám igencsak látványosan fiatalítja a bőrt.

Kezdjük rögtön a kezeléshez használt eszközzel, ami első látásra leginkább a fakírok szöges ágyához hasonlítható. A dermaroller gyakorlatilag egy tűkkel ellátott, néhány centiméteres henger, amelyet a kezelést végző kozmetikus végiggörget a bőrön. A henger felületén lévő hajszálvékony tűk nagyon aprók és rendkívül vékonyak, feladatuk az, hogy átlyukasszák a bőr legfelsőbb rétegét, a felhámot, és behatoljanak az alatta lévő rétegbe, az irhába, anélkül, hogy bármelyiket is károsítanák.

dermaroller

Kegyetlenül hangzik, a valóság azonban az, hogy a négyzetmilliméterenként ejtett nyolc-tíz apró tűszúrás csak minimális fájdalommal jár, és az eljárás lényege éppen az, hogy megsebezze a bőrt.

De miért is leszünk a számtalan, gyakorlatilag láthatatlan tűszúrásoktól szebbek? A titok nyitja a sebgyógyulás folyamatában rejlik. A kezelés közben keletkezett parányi sérüléseket a szervezet azonnal regenerálni kezdi, vagyis olyan anyagok rekordsebességű termelésére ad parancsot, amelyek a bőr feszességéért, fiatalságáért felelősek. Ezek az anyagok a kollagén és az elasztin, melyek termelődése a bőr öregedésének során erőteljesen hanyatlik, tehát csökken a vízmegkötő képesség és a bőr tömörsége, rugalmassága.

A dermaroller hatására azonban ismét munkába lendülnek, az eredmény tehát fiatalos, feszesebb bőr, látványosan kevesebb ránccal, és kevésbé „lógó” arc. Az eredmény nem csak átmeneti, a kezelés hatására 3-4 hónap alatt újraépül a rugalmas kollagénháló, összeszűkülnek a tágult pórusok, a besüppedt hegek kiemelkednek, és így az egész arc fiatalossá, üdévé válik.

A hatás fokozható

Az apró tűszúrásoknak más haszna is van. Bőrünk felső rétege eléggé „strapabíró”, hiába használunk komoly hatóanyag-tartalommal rendelkező krémeket, azok gyakorlatilag csak nagyon kicsinyke mértékben képesek áthatolni a legfelső rétegen, és semmiképpen sem tudnak eljutni a mélyebb rétegekbe, vagyis oda, ahol a lényeg zajlik. A dermaroller által ejtett aprócska lyukakon azonban sosem látott mélységbe juttathatók be a hatóanyagok. A felhasznált anyagok különfélék lehetnek, mint például az apró ráncok feltöltésére alkalmas hialuronsav, a C-vitamin, amely antioxidáns hatása miatt segíti a fény által károsodott bőrben kialakult szabad gyökök semlegesítését, a sejtek regenerálódását segítő elemi szilícium vagy a bőrfeszesítő hatású Sodium Pyruvate. Ezek mellett még számtalan más hatóanyagot is felhasználhatnak a dermaroller-kezeléshez.

dermaroller

A kezelés alatt és után

A kezelés során az alaposan megtisztított bőrre a kezelést végző szakember érzéstelenítőt visz fel, majd egy–másfél órán keresztül stimulálja az érintett bőrfelületet a dermarollerrel. Közvetlenül a kezelés után erősebb bőrpír jelentkezik, és az érzékenyebb bőrön apró véraláfutások is kialakulhatnak – ezek azonban, bármily hihetetlen, de a kezelés után egy órával már csak enyhe bőrpír formájában láthatók, de ez is elmúlik még a kezelés napján. Érdemes tehát egy délutáni időpontot választani, és másnap már minden gond nélkül mehetünk dolgunkra. Mivel a kezeléshez használt eszköz és a bejuttatott anyagok egyaránt sterilek, valamint a bőrön keletkezett sebek a kezelés után maguktól is hamar bezárulnak, nem kell tartani a fertőzés veszélyétől.

A fényvédő krémek használata amúgy is mindenkinek javasolt, de a kezelés utáni hetekben még inkább fontos, hogy fokozottan odafigyeljünk a fényvédelemre!

Mikor és mennyit segít?

A bőr feszesebbé, fiatalabbá tétele, a ráncok csökkentése mellett a dermaroller más bőrprobléma kezelését segítheti. Lássuk, milyen esetekre ajánlott:
• műtéti, aknés vagy atrófiás (bemélyedő) hegek;
• petyhüdt, megereszkedett bőr;
• tág pórusok;
• narancsbőr;
• striák;
• pigmentfoltok;
• hajhullás (ekkor a fejbőrön alkalmazzák).

Az eredmény, azaz a problémák enyhülése, megszűnése egyéni hajlamtól, életmódtól, a kezelés gyakoriságától és a bevitt hatóanyagoktól függ. A pozitív változás a kollagéntermelődés beindulásával már nagyon hamar látható!

Mikor nem ajánlott?

A dermaroller-kezelés elvégzése nem tanácsos, ha bőrön fertőzés, pattanások, ekcéma, herpesz található; ha valamilyen más krónikus bőrbetegség (például pikkelysömör), anyajegyek, szemölcsök vagy rozácea van; továbbá, ha a bőr regenerálódási képessége rossz, vagy keloidra vagyunk hajlamosak. Nem tanácsos igénybe venni egyes kozmetikai és szépészeti kezelések után sem, mint például savas hámlasztás, ráncfeltöltés; és ellenjavallatot jelenthet egyes gyógyszerek szedése (például véralvadásgátlók, Roacutan), valamint véralvadási problémák és a cukorbetegség is.

Mennyibe kerül?

Az árak a kezelés időtartamától, a kezelendő bőrfelület kiterjedésétől és kozmetikai szalontól, klinikától függően igen változatosan alakulnak: egy alkalmat 5–30 ezer forintért vehetünk igénybe. A drágább ár a nagyobb bőrfelületek (pl. narancsbőr) kezelését jelenti. Ha rászánjuk magunkat a kezelésre, vegyük figyelembe, hogy a kívánt hatás eléréséhez több alkalomra is szükség lehet! Egy átlagos bőrállapotú, 40 év körüli hölgy bőre kb. 6 kezelést igényel, ami megúszható 30 ezer forintból.


2010. 07. 14. (Aktualizálva - 2013. 03. 08.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés