2024. Június 18. kedd
Hámlasztás -  Kémiai hámlasztás -  Gyógynövényes hámlasztás  -  Lézeres hámlasztás -  Nonablatív bőrfiatalítás -  Bőrfiatalítás saját sejttel -  Mezoterápia -  Botox -  Ráncfeltöltés, ajakfeltöltés
Soha nem látott még a világ ilyen fiatalos negyvenes-ötvenes korosztályt! A közel ötven éves Madonna legújabb klipjében kirobbanó formában van: sehol egy fölös deka, hajlékony, ruganyos test, fiatal, üde arc, akár 15 évet is letagadhatna. Persze gyanakodhatunk az ügyes kezű számítógépguruk valóságszépítő trükkjeire is, de nem fizikai lehetetlenség csúcsformában maradni – sőt, kerülni – ennyi idősen sem. Legalábbis annak, aki ezt fontosnak tartja, és a pénztárcája is megengedni.

Nem csak a sztárok fordíthatják vissza az idő kerekét – de jó tudni, hogy a Magyarországon is elérhető bőrfiatalító eljárások többé-kevésbé a luxuskategóriába tartoznak, már ami az árakat illeti. A szolgáltatások színvonalával általában nincs gond; annyit érdemes megjegyezni, hogy a jó minőséget soha nem adják olcsón – viszont a drága még nem biztos, hogy jó is.

Ha tehát kozmetikust, plasztikai sebészt választunk, járjunk el körültekintően. A legjobb mód a személyes ajánlás; aki már járt ott, átadhatja személyes tapasztalatait. Ha ilyen ismerősünk nincs, maradnak a hirdetések. Mindenhol van arra lehetőség, hogy viszonylag csekély díj ellenében egy előzetes, személyes konzultációt kérjünk. Ennek során győződjünk meg arról, hogy rendelkezik-e a kezelést végző személy szakvizsgával, figyeljük meg, hogy fordít-e elegendő időt ránk, és megfelelően tájékoztat-e az esetleges szövődményekről, kockázatokról, hátrányokról is. Érdemes több kozmetikai szalon, szépségklinika árait, szolgáltatásait összehasonlítani, csak ezután hozzunk döntést. Most pedig vegyük sorra, mit tud a kozmetikaipar nyújtani ma, „kés nélkül".

Hámlasztás

A bőr legfelső rétege folyamatosan elhal és leválik, ezeket pótolják az új sejtek. Ám a kor előrehaladtával és a bőrt érő különböző környezeti hatások következtében ez a folyamat lelassul. Az elhalt sejtek nem válnak le folyamatosan, hanem összetapadnak, így a szaruréteg fénytelen, fakó, fáradt lesz, apró repedések, ráncok képződnek rajta, s az új sejtek képződése is lelassul.

A peeling (hámlasztás) célja, hogy a bőr felső rétegét eltávolítsa, utat engedve ezzel a friss, gyönyörű bőrnek, és így a kozmetikai készítmények rendkívüli hatékonysággal szívódhatnak fel a kezelendő felületen. Az eredmény látványos: a pórusok kitisztulnak, a nem túlságosan mély ráncok eltűnnek, a korral járó barnás foltok, pigmentációk jelentősen halványodnak.

Fantasztikus hatásfokkal javítható a zsíros, pattanásos, heges, tág pórusú bőr állapota, és eredményesen kezelhetők a peeling bizonyos fajtáival az időskorban jelentkező barnás, kiemelkedő bőrelváltozások, az ún. seborrhoeás keratózisok is. Az új bőr sokkal tökéletesebb a réginél, ugyanis a szokásosnál gyorsabb hámlás hatására fokozódik a bőr fiatalságáért felelős kollagén termelődése is. A hámlasztást többféle eljárással érik el.

Ido kereke

Kémiai hámlasztás

Eltűnnek a nem túl mély ráncok, számottevően javul a pattanásos bőr állapota, a fakó, petyhüdt arcbőr újjászületik. A kémiai hámlasztás során gyümölcssavakat (AHA) vagy más kémiai anyagokat alkalmaznak. A kozmetikai szalonokban a gyümölcssavakkal, egyéb kémiai anyagokkal (és gyümölcssavakkal is) pedig a bőrgyógyászati rendelőkben találkozhatunk.

Az eljárás során leválasztják a bőr elöregedett, elszarusodott rétegét, így engednek utat a friss bőrnek. A kezelőanyagtól és a kezelés időtartamától függően lehet felületes, középmély vagy mély a hámlasztás. A felületes kezelés gyakorlatilag nem fájdalmas, enyhe bőrvörösséget okoz néhány napig, és enyhe hámlással jár. A középmély és mélyhámlasztást jelentősebb bőrvörösség kíséri, és a hámlás jó néhány napig tart. Annál eredményesebb a beavatkozás, minél mélyebb volt a hámlasztás. Arcbőrön és dekoltázson is alkalmazható.

Mellékhatásai: a hámlasztás mélységétől függő időtartamig bőrpír, égő fájdalom, mélyebb hámlasztás esetén a pörkösödés mellett esetleg bakteriális felülfertőzés alakulhat ki. Ha a szabályokat szigorúan betartjuk, ezek a kockázatok minimálisra csökkenthetők. Az is előfordulhat, hogy valaki allergiás bizonyos savakra, ez azonban még a kezelés előtt kiderül: a páciensnek a hámlasztás előtt néhány nappal már használnia kell egy, a savat csökkentett koncentrációban tartalmazó krémet, így fény derül az esetleges allergiára. A kezelés minimum két alkalomból áll, a bőr állapotától függően félévente ismételhető.

Gyógynövényes hámlasztás

Hatására a szürke, élettelen arcbőr ismét „feléled", különösen hatásos a zsíros, pattanásos bőr regenerálásra, a kisebb hegek, a nem túl mély ráncok eltüntetésére. Javul a kollagénrostok működése, így lassul az öregedés folyamata. Az eljárást leginkább kozmetikai szalonokban alkalmazzák. A kezelés során egy mikroszemcséket is tartalmazó gyógynövénykeveréket masszíroznak be a bőrbe, amelynek felső rétege 2-4 nap alatt lehámlik. Ezután következik még egy (vagy a bőr állapotától függően több) kezelés, melynek során bőrfiatalító, regeneráló hatóanyagokat juttatnak be a bőrbe, s ezek ilyenkor soha nem látott mélységekbe hatolnak. Arcra és dekoltázsra, sőt az egész testre is alkalmazható. Mellékhatásai: gyakorlatilag nincsenek, semmilyen szintetikus anyagot nem alkalmaznak az eljárás során, minimális kellemetlenséggel jár.

Lézeres hámlasztás

A legújabb eljárások közé tartozik, melynek során az apróbb bőrhibák, egyenetlenségek eltűnnek, a ráncok jelentősen enyhülnek, fiatalabb, szebb hámréteg keletkezik. Legfőképpen a száj körüli területek, a szemhéjak és a homlok ráncolatának fiatalításában van nagy jelentősége. Többféle készülékkel végzik Magyarországon is a lézeres hámlasztást. A szén-dioxid lézeres hámlasztás a kollagénrostok állapotára is befolyással van, kb. 2 hetes gyógyulással kell számolni. Általában altatásban végzik.

Mellékhatása: a felülfertőződés veszélye fokozott, így különös odafigyelést igényel a friss, új bőr kezelése. Gyakran több hétig tartó bőrpír tapasztalható, mely 2 hét után már jól fedhető kozmetikai készítményekkel. A teljes regenerálódás 2 hónap, cserébe viszont csodás, fiatal bőrt nyerünk. Vannak olyan készülékek is, melyek egyszerre csak igen vékony réteget távolítanak el, miközben szintén pozitív hatást fejtenek ki a kollagénrostokra is. A páciens e kezelést akár hetente is igénybe veheti anélkül, hogy el kellene „bújnia" – a külvilág csak a fokozatosan szépülő, fiatalodó bőrt észleli.


A cikk folytatódik - 1/2. oldal
1.  |  2.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés