2024. Július 21. vasárnap
Több férfi és fiatal dohányzik -  A fiatalabb korosztályt a passzív dohányzás is veszélyezteti -  A dohányzás miatt sokáig lappanghat a COPD
A COPD világnap kapcsán, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által, a Tüdőközpont megbízásából készült kutatás a megkérdezettek dohányzási szokásait is felmérte. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy a dohányzás kardinális kérdés a COPD szempontjából, mivel ez a betegség legnagyobb rizikófaktora.

Több férfi és fiatal dohányzik

A dohányzás növeli a COPD kockázatát.Az online kérdőíves adatfelvétel során megkérdezettek között közel azonos – 29, 28 és 35% - azon személyek aránya, akik dohányoztak korábban, akik már leszoktak és akik sohasem dohányoztak.

Az 500 fős mintában az előző évi felmérés eredményéhez képest a férfiak és a 18-34 év közöttiek körében nőtt a dohányzók (rendszeresen + alkalmanként) aránya. A férfiak 33, a nők 25%-a jelezte, hogy jelenleg is dohányzik. Nemek tekintetében további különbség a dohányzásról való leszokás terén mutatkozik, ez az arány magasabb, 40% a nők körében és 29% a férfiak esetében. Dr. Hidvégi Edit kiemelte, hogy a COPD-s betegek között ennél jóval magasabb, 80-90% a dohányos, vagy exdohányosok aránya.

Copd dohányzás

A fiatalabb korosztályt a passzív dohányzás is veszélyezteti

A kérdőívből az is kiderül, hogy a dohányzás nemcsak a dohányosok számára jelent kockázatot. A passzív dohányzást elszenvedők aránya – 43% - szintén a 18-34 éves korosztályban a legmagasabb. Nyilván ez az életkori sajátosságokra - társasági élet – vezethető vissza. A megkérdezettek körében a passzív dohányzás a legkevésbé – 12% - a 65 év feletti korosztály tagjait veszélyezteti.

A dohányzás miatt sokáig lappanghat a COPD

Mivel a COPD tünetei rendszerint 40 éves kor felett jelentkeznek, érdemes a 35-49 éves korosztály dohányzási szokásait is megfigyelni – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit. Körükben is magas, 35% a dohányosok aránya, passzív dohányzásban pedig 29% érintett. Mindez azért nagyon lényeges, mert a dohányzás által okozott gyakoribb köhögés, nehézlégzés megfelelnek a COPD kezdeti tüneteinek, de ezt a beteg nem érzékeli, "természetesnek" gondolja, holott nem az. A betegek emiatt későn fordulnak orvoshoz, így elhúzódhat a betegség diagnózisa.

A COPD nem gyógyítható, azonban az idejében megkezdett kezeléssel a további állapotromlást lehet megfékezni. A betegek életminőségét tehát nagyon nagy mértékben meghatározza az, hogy mikor került sor a diagnózisra. A legjobb eredményeket korai stádiumban megkezdett kezelés hozhatja. Éppen ezért van nagy jelentősége az évenként elvégzett szűrővizsgálatoknak. 40 éves kor feletti dohányosok számára évente javasolt a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése!


Forrás: Tüdőközpont
2022. 11. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés