2024. Július 22. hétfő
A Bristoli Egyetem kutatásának legfrissebb eredményei szerint a dohányzás növeli a skizofrénia (53–127%-kal) és a depresszió (54–132%-kal) kialakulásának kockázatát. Az ennek hátterében álló okok, illetve annak feltárása, hogy a dohányzás milyen hatással van az egyéb mentális betegségek kialakulására, további vizsgálatokat igényel.

Az eredményeket az Egyesült Királyság pszichiátriai szakszervezetének nemzetközi kongresszusán ismertették, ahol – többek között – tájékoztattak a mentális betegségben szenvedő dohányosok számáról, és közölték azt a felmérést is, miszerint a mentális betegséggel küzdők nagyobb százalékban cigarettáznak a mentálisan egészségesekhez képest.

Dohányzás

Angliában megközelítően 6 millióan dohányoznak, közülük:

• 230 ezren súlyos mentális betegségben szenvednek (pl. szkizofrénia, bipoláris zavar);

• 1,6 millióan depresszióval, illetve szorongással küzdenek.

Az adatok alapján immár egyértelmű, hogy a dohányzás káros hatással van a mentális egészségre.

Fontos azonban megérteni az önrontó kört: a mentális betegség megléte a beteget gyakoribb dohányzásra ösztönzi, és még könnyebben válik függővé; a dohányzás viszont növeli a további mentális betegségek kialakulásának kockázatát. Fontos tehát, hogy a mentális és fizikális egészség megőrzésének, illetve javításának érdekében biztosított legyen mindenki számára a leszokáshoz szükséges támogatás és kezelés.

Összességében tehát elmondható, hogy a dohányzás bizonyítottan növeli a mentális betegségek kialakulásának esélyét, és rontja a már meglévő betegséget. Fontos, hogy ez az üzenet eljusson mindenkihez, illetve hogy még nagyobb figyelmet fordítsunk a dohányzásról való leszokás támogatására. Olyan szemlélet kialakítására van szükség, melynek üzenete, hogy a dohányzás nem „menő”, megelőzve ezzel, hogy egyre több fiatal egyre korábbi életkorban kezdjen el cigarettázni.

Az Egyesült Királyság kormánya elkötelezett a dohányzás visszaszorításában: a jelenleg kidolgozás alatt álló akcióterv célja, hogy 2030-ra dohányzásmentessé váljon a szigetország.

 


Forrás: egeszsegvonal
2023. 01. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés