2024. Március 05. kedd
A dohányzás szervezetre gyakorolt ártalmait bizonyították genetikusok. Mint kiderült, a tüdőrákban szenvedő erős dohányosok akár ötvenezer génmutációt is hordozhatnak.

A kaliforniai Genentech kutatói egy tizenöt éve átlagosan napi 25 cigarettát elszívó 51 éves férfi tüdődaganatában lévő genetikai változásokat hasonlították össze a beteg egészséges tüdőszövetével génszekvenálás segítségével, amely a gének összességének, a genomnak a vizsgálatát teszi lehetővé.

dohányzás, tüdőrák, génmutáció

A vizsgálat eredményeként ötvenezer génmutációt számoltak össze, ami Zemin Zhang, a Genentech kutatója szerint „irtózatosan nagy szám, korábban senki sem számolt be ennyiről. Ez nyilvánvalóan a dohányzással függ össze, ami igen nyugtalanító.”

A kutatók számításai szerint három elszívott cigarettára durván egy génmutáció jutott a férfinál, bár a kép természetesen jóval bonyolultabb. Mint Zhang kifejtette, a szervezet DNS-javító mechanizmusai védenek a nikotin okozta ártalmaktól, ám idővel ezek hatékonysága csökken.

A vizsgálat kimutatta, hogy a genomnak azokon a részein, amelyek a fehérjetermelést irányították, kevesebb volt a mutáció. Ez arra utal, hogy ezek a részek védettebbek.  

Mint Zemin Zhang megjegyezte a Nature című folyóiratban megjelent tanulmányban, vizsgálataik ugyan csupán egyetlen betegre korlátozódtak, és további kutatások szükségesek, ám ez az egy eset is szélesebb betekintést enged a betegség folyamatába.


Forrás: MTI
2010. 05. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés