2024. Május 21. kedd
Egy tanulmány szerint a dohányosoknál sokkal nagyobb eséllyel alakul ki az akár vakságot is okozó időskori makuladegeneráció, mint a füstmentes életet élőknél.

A makuladegeneráció a látóideg éleslátásért felelős területének, a makula (sárgafolt) károsodásával járó betegség, ami az egyik leggyakoribb időskori látászavar, és az időskori vakság legfőbb oka. Mivel a dohányzás csökkenti a szervezet antioxidáns-szintjét és rontja a szem vérellátását is, növeli a betegség kialakulásának esélyét.

dohányzás makuladegeneráció vakság

Dr. Richard Klein és a Wisconsini Orvosi és Közegészségügyi Egyetem kutatói közel ötezer, 43 és 84 év közötti, dohányzó és nem dohányos alanyt vizsgáltak 1987 és 1988 között. A kutatás résztvevői 1990-ben, majd ötévente újra kontrollvizsgálaton vettek részt, melyek során a dohányzás látóidegekre gyakorolt hatását különböző retinavizsgálatokkal mérték fel az orvosok.

A kutatás kezdetén a férfiak 21, a nők 18 százaléka dohányzott, és a tapasztalatok szerint körükben az évek során 47%-kal nőtt az időskori makuladegeneráció kialakulására való hajlam. Dr. Klein szerint „végeredményben kijelenthető, hogy a dohányzás, sok egyéb káros hatása mellett a szemünk világára is veszélyes, ugyanis egyértelműen növeli a makuladegeneráció kialakulásának esélyét”.


Forrás: Medipress
2008. 01. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés