2024. Május 21. kedd
A látást veszélyeztető szembetegségekben szenvedő milliók számára nyújthat reményt egy új technika, mely mikroszkopikus méretű tűk segítségével hatékonyan képes gyógyszereket a szembe juttatni.

Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogyan alkalmazhatóak a mikroméretű tűk a szemészeti gyógyszeres terápiában ún. minimál invazív eljárással. A szembe hatoló tűk csupán fél milliméter mélyen hatolnak be a szem szövetébe, vagyis nem érnek olyan mélyre, mint a hagyományos tűk, így kevesebb kárt is okoznak. A kis behatolás miatt a módszer helyi érzéstelenítés mellett is alkalmazható.

tű, szem, vakság

A Georgia Műszaki Egyetem és az Emory Egyetem munkatársai által vizsgált technika forradalmasíthatja az olyan szembetegségek kezelési módját, mint a glaukóma (zöld hályog), a makula degeneráció és a diabéteszes retinopathia, melyek következménye végső soron a vakság is lehet.

A hagyományos gyógyszerbejuttatási módszerek, mint a szemcsepp, nem képesek elég hatékonyan a gyógyszereket a szem hátsó részébe juttatni. Az injekciók során használt tűk viszont tűk átfúrják a szem szöveteit, az ismételt injekciók pedig komoly látási szövődményekkel járhatnak.

„A szem az emberi szervezet egyik legérzékenyebb és legsérülékenyebb szerve, és talán a leglenyűgözőbb is egyben. Ablakként működve látjuk rajta keresztül a világot, és az agyba érkező információk négyötödéért felelős.” – mondta Samirkumar Patel, a kutatócsoport egyik tagja.

A vizsgálatok során gyulladás vagy egyéb mellékhatás nem jelentkezett. A fejlesztés következő fázisa a biztonság megerősítésének további vizsgálata lesz, és a hosszú távú hatások jobb megértése.


Forrás: Medipress
2008. 07. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés