2024. Július 15. hétfő
A magas vérnyomás a szív-és érrendszeri betegségek fontos kockázati tényezője, de kutatási adatok szerint a vérnyomás lassú emelkedésének is lehet szerepe a későbbi betegségek, például a szélütés szempontjából. Szakemberek szerint emiatt a fokozatosan növekvő vérnyomásra is figyelni kell.

A magas vérnyomás (hipertónia) a leggyakoribb szív-és érrendszeri betegség: minden harmadik-negyedik felnőttnek a vérnyomása meghaladja a normálisnak tekintett 140/90 higanymilliméter értéket. A még nem egyértelműen magas, de már növekvő vérnyomás a prehipertónia. Szakértők szerint 18 éves kortól a vérnyomás első számértéke, a szisztolés nyomás esetén ez 120-139 higanymilliméter, a diasztolés esetén pedig 80-89 higanymilliméter.

vérnyomás

Yingxian Sun és munkatársai több mint 250 ezer felnőtt vérnyomás adatait feldolgozva megállapították, hogy a prehipertóniás állapotból átlagosan négy év után lesz magasvérnyomás-betegség. A Texas Heart Institute Journal szaklapban azt is megírták, hogy már az emelkedő vérnyomású emberek szív-és érrendszeri kockázata is nagyobb az átlagosnál.

A korai vérnyomás-emelkedés gyakoribb a férfiak között, mint a nőknél. Az is tény, hogy az erre hajlamos emberek között többen dohányoznak és gyakoribb a túlsúlyos, illetve magasabb koleszterinszintű egyén, mint a hasonló korú, de alacsonyabb vérnyomású emberekben.

Egy másik munkacsoport Ilke Sipahi vezetésével a Stroke című szaklapban közölte vizsgálatának eredményét, miszerint a prehipertóniások vérnyomáscsökkentőkkel történő kezelése csökkenti a szélütés veszélyét. Nem azt ajánlják, hogy minden ilyen ember tablettákat szedjen, hanem felhívják a figyelmet arra, hogy ezeknél a pácienseknél a kockázati tényezőkre célszerű még jobban odafigyelni.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés