2024. Július 21. vasárnap
Az alkalmanként kiugró vérnyomás veszélyesebb lehet a tartósan magas vérnyomásnál: kutatók szerint az előbbi esetben ugyanis még nagyobb a szélütés (stroke) kockázata.

A Lancet és a Lancet Neurology című szakfolyóiratokban négy, a témával foglalkozó cikkének szerzői azt javasolják, hogy vizsgálják felül a magas vérnyomással élő emberek kezelésére vonatkozó irányelveket.

vérnyomás

Az egyik ismertetett tanulmányban az oxfordi John Radcliffe Kórház munkatársai mintegy nyolcezer, szívrohamon átesett embert követtek nyomon évekig. Megállapították, hogy azoknál a pácienseknél, akiknek vérnyomása változékony volt, legalább hatszor nagyobb volt a valószínűsége a szélütésnek, mint azoknál, akiknek rendszeresen magas volt a vérnyomásuk. A kutatók szerint ezek az emberek – akik többségét egyébként nem kezelik magas vérnyomással – a szélütés jelentős kockázatának vannak kitéve.

További két tanulmányban különböző vérnyomáscsökkentő szerek hatását vizsgálták. Azt állapították meg, hogy azok a gyógyszerek előzték meg a leghatékonyabban a szélütést, amelyek csökkentették a vérnyomásértékek alkalmi kiugrásait.

A szélütés kockázatához a magas vérnyomás mintegy 50 százalékkal járul hozzá a szakemberek szerint.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés