2024. Április 25. csütörtök
Az emlőrákban szenvedő nők esetében nincs összefüggés a dohányzás és az agresszívebb daganattípus kialakulása között - állítják amerikai kutatók. Az azonban, hogy a dohányzó nőknél magasabb-e a mellrákra való hajlam, nem tisztázott kérdés: bizonyos felmérések azt mutatják, hogy igen, míg mások szerint nem.

A philadelphiai Fox Chase Cancer Center kutatói arra keresték a választ, hogy a dohányzó emlőrákos nőknél nagyobb-e az esély a betegség súlyosabb formájának kialakulására, mint a nem dohányzóknál.

emlőrák dohányzás agresszív előrehaladott daganat

6162 mellrákos nő 1970 és 2006 közötti adatának kielemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy a betegség diagnosztizálásakor a dohányzás nem mutatott összefüggést a tumor előrehaladottságát vagy agresszivitását tekintve.

Az egyik kutató, Dr. Matthew Abramowitz szerint a kezelés sem volt eltérő a dohányosok körében, arra azonban a kutatás már nem tért ki, hogy a dohányosoknál nagyobb volt-e a kezelés miatti komplikációk, vagy a betegség miatti halálozás aránya.

A kutató bevallása szerint arra számított, hogy a dohányzó pácienseknél majd nagyobb arányban fordul elő előrehaladott állapotú daganat, az eredmények ezt azonban nem igazolták, ami Abramowitz szerint azt jelenti, hogy a dohányzás kevésbé veszélyes, mint ahogy azt számos tanulmány korábban kimutatta.

Az USA Nemzeti Rákintézete szerint az államokban a dohányzás felelős a tüdőrákos halálozás 87%-áért, és ez legfőbb oka a gége-, száj-, nyelőcső- és húgyhólyagrákok kialakulásának; és a dohányzás, főként a cigarettázás a leginkább elkerülhető halálok az országban.


Forrás: MSNBC
2007. 10. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés