2023. Január 27. péntek
A dohányzás betegségeket okoz, öregíti a bőrt, ráadásul egy kutatás szerint még a kopaszodás kialakulását is siettetheti bizonyos férfiaknál.

Az ázsiai férfiakra kevésbé jellemző a korral járó, férfi nemi hormonoknak köszönhető kopaszodás, más néven androgén alopécia, nyugati társaikkal ellentétben azonban a kopaszodás szempontjából ők sokkal érzékenyebbek a dohányzásra.

kopaszodás, hajhullás, dohányzás

A kopaszodás kezdetének időpontjáról, illetve a hajhullást esetlegesen érintő rizikófaktorokról kérdeztek ki átlagosan 65 éves tajvani férfiakat tajpeji kutatók. Úgy találták, hogy a kopaszodás rizikója ugyan nőtt a kor előrehaladtával, de még mindig alacsonyabb volt, mint fehér bőrű, nyugati kortársaiknál. Az alacsony rizikó azonban nagyobb mértékben emelkedett azoknál, akik legalább napi 20 szál cigarettát szívtak el.

A kutatók szerint a dohányzás tönkre teheti a hajhagymákat, vagy károsíthatja a hajszálak gyökeréhez vért és hormonokat szállító sejteket. A dohányzást számtalan, főként daganatos és szív-érrendszeri betegség kialakulásával összefüggésbe hozható, de ismert, hogy a bőr öregedéséért és az őszülésért is felelős lehet.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés