2023. December 06. szerda
A dohányzás hatása a bőrre -  Leszokás és bőrápolás
A dohányzás egyik első és leglátványosabb hatása az arc bőrének károsodása, ami ugyan eltörpül a cigaretta okozta szív-érrendszeri károk vagy a tüdőrák nagyobb rizikója mellett, de gyakran már igen fiatal korban jelentkezik. A jó hír az, hogy a leszokás után a bőr képes regenerálódni.

A cigarettázás során számos olyan anyag keletkezik – például szén-monoxid, cianid, kátrány, formaldehid –, amelyek az egész testet, így a bőrt is károsítják. Dr. Nick Lowe brit bőrgyógyász londoni és Los Angeles-i rendelőiben sok olyan pácienssel találkozik – néhányuk még csak harminc éves –, akik a dohányzás által tönkretett bőrüket szeretnék rendbe hozatni. A szakember első tanácsa számukra az, hogy dobják el a cigarettát.

Dohányzás bőr

A dohányzás hatása a bőrre

A bőrgyógyász szerint a dohányzás hatására az agy vitaminokat von el a bőrből, a nikotin pedig csökkenti a dermis – a bőr alsó, vérerekben gazdag rétegének – vérkeringését, ami miatt a bőr kevesebb oxigénhez jut, és fakóvá válik. A sejtképződés lelassulása és minőségének romlása miatt ki is kiszárad, és nehezebben áll ellen a káros külső hatásoknak.

A ráncok korai megjelenését elősegíti, hogy a kollagéntermelés zavart szenved, egyrészt azért, mert a dohányzás rontja a C-vitamin felszívódását, ami pedig a kollagéntermelés fontos alkotóeleme. A cigarettázás másrészről a kollagéntermelést szabályozó enzim, a mátrix metalloproteáz termelését is megzavarja, ezért több sejt pusztul el, mint amennyi termelődik, a bőr pedig ráncosabb lesz és feszességét is elveszti.

Az arcbőrön a cigarettázáskor végzett szívó mozdulat is nyomot hagy: az orcák behorpadnak, a felső ajkak ráncossá válnak és szarkalábak alakulnak ki. És ha fiatalon mindez nem is látszik, az sem jelent semmit: akár 25 év is eltelhet, mire a bőrön a dohányzás okozta károk megmutatkoznak.

Leszokás és bőrápolás

A leszokás szerencsére képes a károkat enyhíteni. Ha letesszük a cigarettát, bőrünk már hat hét után meghálálja, hogy több oxigénhez és antioxidánshoz jut, de a regenerációhoz szigorú bőrápolási rutin is szükségeltetik.

Fényvédelem
Az UVA és UVB sugarak ellen egyaránt védelmet biztosító fényvédő készítmények létfontosságúak ahhoz, hogy a káros napsugárzás ne károsítsa az újonnan termelődő kollagént.

Antioxidánsok és peptidek
Az arckrémek antioxidánsokkal és peptidekkel segítenek megóvni a bőrt: az A-vitamin gyorsítja a bőrsejtek cserélődését, a C-vitamin a kollagén termelődését serkenti, az E-vitamin a gyógyulási folyamatot segíti elő, a peptidek pedig jelzik az agynak, hogy több kollagénre van szükség.

Likopin és halolaj
Dr. Lowe exdohányos pácienseinek azt javasolja, hogy szedjenek likopint. Ez a piros gyümölcsökben, főként a paradicsomban megtalálható antioxidáns klinikai vizsgálatok szerint segít regenerálni a túlzásba vitt napozás által igénybe vett bőrt, márpedig a dohányzás is hasonló károsodást okoz.
A halolajat tartalmazó étrendkiegészítők szedése is hasznos: a bennük nagy koncentrációban található omega-3 zsírsavak enyhítik a gyulladást, segítik a gyógyulást és növelik a bőr nedvességtartalmát.

Exfoliálás
A heti kétszeri bőrradírozás nem csak eltávolítja az elhalt hámsejteket, de a kollagéntermelést is serkenti. A látható ráncokat lézeres kezeléssel, kémiai hámlasztással vagy ráncfeltöltő injekcióval lehet eltüntetni.

Vitaminok
Dr. Lowe a fentiek mellett rengeteg zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja, hogy a szervezet elég vitaminhoz jusson.


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés