2024. Július 22. hétfő
A kannabiszhasználat és a pszichotikus zavarok kapcsolata régóta vitatott téma, brit kutatók szerint azonban most minden eddiginél meggyőzőbb bizonyítékot találtak arra, hogy a sokak szerint ártalmatlan drog használata átlagosan 41%-kal növeli az említett zavarok kialakulásának esélyét.

A kannabisz – vagyis a marihuána és a hasis – a legnépszerűbb illegális drog a világon, például az Egyesült Királyságban a felnőttek 40%-a élt már valaha a szerrel. A könnyű drogok közé sorolható kábítószer veszélyeiről megoszlanak a vélemények, főként a pszichotikus zavarokkal, pl. a skizofréniával való összefüggése kapcsán folyik régóta óriási vita. Korábbi kutatások szerint a kannabiszhasználat kapcsolatban állhat a skizofréniára jellemző olyan tünetekkel, mint a paranoia és a hallucinációk, de egyértelmű ok-okozati viszony meglétét eddig nem lehetett megállapítani.

kannabisz, marihuána, hasis

Most egyesült-királyságbeli kutatók 35 olyan tanulmányt összegeztek, melyek a kannabiszhasználat hosszútávú hatásaival foglalkoztak, és megállapításuk szerint ezek alapján úgy tűnik, hogy a drog összefüggésbe hozható a pszichotikus zavarok magasabb kockázatával. Az összefüggés annál nagyobb mértékű, minél több marihuánát vagy hasist fogyaszt valaki – ez kemény fogyasztók esetén akár háromszor magasabb kockázatot jelent a drogot nem fogyasztókkal szemben.

Mivel azok, akik eleve mentális problémákkal küzdenek, hajlamosabbak kábítószerekhez nyúlni, a kutatók a rájuk vonatkozó adatokat kizárták a vizsgálódás köréből, de még így is a pszichózis fokozott előfordulását tapasztalták a kannabiszhasználók körében, ami szerintük szerint mégis ok-okozati összefüggést sugall.

A kutatásban résztvevő Glyn Lewis, a Bristoli Egyetem munkatársa szerint bár teljesen biztosak nem lehetnek a kauzális viszony meglétében, az eredmények mégis figyelemre méltóak, mert ha az összefüggés helytálló, a kannabiszhasználat a diagnosztizált pszichotikus zavarok legalább 10%-áért lehet felelős.

A helyzet tehát gyakorlatilag változatlan a régóta zajló vitában: bár rengeteg jel utal arra, hogy a fogyasztók által ártalmatlannak gondolt kannabisz komoly pszichés zavarokat okozhat, egyértelmű bizonyíték híján továbbra sincs eszköz a szer veszélyeit hangoztatók kezében. A New Scientistnek nyilatkozó szakértő, Shaul Hestrin, a Stanford Egyetem munkatársa szerint mindez addig így is marad, míg pontosan meg nem értik, milyen változásokat okoz az agyban a kannabisz, bár a most publikált tanulmány eredményeit igen meggyőzőnek tartja.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés