2024. Július 22. hétfő

Az Észak-Afrikában, Közel-Keleten, Közép- és Dél-Ázsiában évszázadok óta használt vízipipa nagyon népszerű vált az Egyesült Államok, Európa és Brazília területén, különösen az egyetemisták és a fiatalabb felnőttek körében. A WHO szerint a trend azon a „hiedelmen” alapszik, hogy a vízipipa biztonságos. Ez azonban csak egy kereskedelmi fogás.

„Az ősi tanokkal és a közhiedelmekkel ellentétben a vízből kiemelkedő füst számos olyan mérget tartalmaz, ami ismereteink szerint tüdőrákot, szívbetegséget vagy más betegséget okozhat.” – áll az Egyesült Nemzetek hétoldalas jelentésében.

Vízipipa káros

A WHO tanácsadó testületének felhívása szerint a vízipipázás által fogyasztott dohány – amit gyakran melasszal és gyümölcsaromával kevernek – által sokkal több füstnek teszi ki magát az ember és ráadásul több időn keresztül, mint a hagyományos dohányzás alkalmával. Előzetes kutatások azt mutatják, hogy a vízipipázás ugyanazon veszélyeknek teszi ki az élvezőjét, mint a cigaretta, és egyes esetekben egyedien befolyásolja betegségek kialakulásának esélyeit.

Egy ember egy vízipipázás alkalmával százszor annyi füstöt lélegezhet be, mint egyetlen cigaretta elfogyasztásakor. A nikotin miatt a vízipipa pedig úgyszintén függőséget okoz. „A vízipipa semelyik tartozéka nem csökkenti a dohányzó méreganyag-bevitelét és a dohányzáshoz kapcsolódó betegség kialakulásának vagy betegségben való elhalálozásának esélyét.” – jelentette ki a WHO.

Ugyan további kutatásra is szükség van, annyit ki lehet jelenteni, hogy a vízipipa általi passzív dohányzás is ugyanazon veszélyeknek teszi ki az embert, mint a cigaretta. A WHO felhívta a figyelmet arra, hogy a vízipipa füstje ugyanúgy veszélyezteti a magzat egészségét, mint bármely más dohányfüst.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés