2024. Április 25. csütörtök
A társasházi lakásban élő gyerekek jóval nagyobb mértékben vannak dohányfüstnek kitéve, mint családi házban lakó társaik, akkor is, ha saját családjukban nem cigarettázik senki – idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

A Harvard és a Rochesteri Egyetem kutatói 5 ezer amerikai gyerek vérmintájában mérték a nikotin lebomlásakor keletkező kotinin nevű vegyület szintjét. A Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett tanulmányból kiderült, hogy a vizsgált gyerekeknek átlagosan mintegy háromnegyede kényszerült passzív dohányzásra környezete miatt.

dohányfüst, lakás

Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a tömbházakban élő gyerekek 85 százalékánál volt akkora a kotinin szintje, ami a dohányfüst újabb keletű belélegzésére utalt, míg a családi házban lakóknak csak 70 százalékánál. Mint Jonathan Winickoff, a Harvard gyerekgyógyásza hangsúlyozta, a cigarettafüst átszivárog a lakások között, átjárja, beszennyezi az egész épületet, amiben a szellőztetőrendszer is segít.

A brit Action on Smoking and Health elnevezésű csoport képviselői most azt javasolják, hogy jelöljenek ki teljes tömbházakat dohányfüsttől mentes területnek.


Forrás: MTI
2010. 12. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés