2024. Június 24. hétfő
Egy új tanulmány szerint a leszokni vágyó dohányosok számára az internetes és számítógépes dohányzásról leszoktató programok költségkímélő alternatívaként szolgálnak a drágább telefonos segélyvonalakhoz vagy tanácsadó szolgálatokhoz képest.

A kutatók 22, összesen 30 ezer résztvevővel végzett kísérlet eredményeit elemezték, amelyek az internetes és számítógépes leszoktató programokat használó dohányosokat hasonlították össze azokkal, akik maguktól próbáltak leszokni. Az internetes programokkal próbálkozó dohányosok 9,9 százaléka maradtfüstmentes egy év múlva is, ami körülbelül 1,7-szer magasabb arány, mint a maguktól leszokók esetében.

leszokás, internet

„Az egészségügyi ellátás növekvő költségei mellett egyre nagyobb az igény az olcsóbb, hatékony egészségügyi programok iránt" – nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Joel Moskowitz, a kaliforniai egyetem munkatársa. Az internetes és számítógépes leszoktató programok hatékonyságát eddig nem támasztották alá megfelelő bizonyítékok, azonban a tanulmány szerzője szerint vizsgálatuk eredményei alapján kijelenthető, hogy ezek hatékony megoldást jelenthetnek a leszokni vágyók számára.


Forrás: Medipress
2009. 05. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés