2023. Január 27. péntek
2012 január 1-jétől a zárt helyek többségében nem lehet majd dohányozni, miután a Parlament által április 26-án 84 százalékos többséggel (271 igen szavazattal) elfogadta a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását.

ANemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának tájékoztatása szerint a törvénymódosítás eredményeként jövő év januárjától a kijelölt helyek kivételével nem szabad dohányozni a közforgalmú intézmények nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben, közösségi közlekedési eszközön, munkahelyen, a gyalogosforgalom számára nyitva álló aluljárókban és közlekedő terekben.

A közterületi játszóterek esetében a tilalom a külső határvonaluktól számított 5 méteres távolságon belül lesz érvényes.

dohányzás

Ugyancsak tilos lesz rágyújtani a vasúti pályaudvarok utasok által használt területein, busz-, villamos- és trolibuszmegállókban és várakozó helyeken, valamint azok 5 méteres távolságán belül.

Nem lehet dohányzó helyet kijelölni többek között közforgalmú intézmények és munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, tömegközlekedési eszközökön, közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményben, továbbá a pszichiátriai intézetek kivételével az orvosi rendelőkben, kórházakban sem.

A munkahelyeken – ha nem nyilvánították nemdohányzóvá – nyílt légterű dohányzóhelyet kell kijelölni. A tilalom a társasházak közös zárt tereire is vonatkozik, ha az összes tulajdonos, vagy lakásszövetkezeti tag legalább négyötöde másként nem dönt.

A vendéglátóhelyeken, szállodákban zárt térben csak az úgynevezett szivarszobákban lehet dohányozni, de itt étel-ital nem szolgálható fel, és a munkavállaló sem kötelezhető arra, hogy itt munkát végezzen.

A törvény betartását az egészségügyi államigazgatási szerv és a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. A bírságokból befolyó összeg a jogszabály szerint egészségfejlesztési célokat – különösen a dohányzás megelőzését célzó, a dohányzás leszokást támogató programokat, egészségmegőrzési célokat, valamint az egészségügyi ellátás színvonalának fejlesztését – szolgálja.


Szerző: Vital
2011. 04. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés