2023. Szeptember 29. péntek
A legtöbb kutatási adat szerint a nők kevésbé gondolják magukat egészségesnek, mint a férfiak. Általában tévedésnek szokták ezt az érzésüket ítélni, ám spanyol szakemberek szerint a gyengébb nem tagjai valóban gyakrabban szenvednek krónikus megbetegedésektől.

„Igen elterjedt az a vélemény, hogy a nők szeretik a valóságosnál betegebbnek gondolni magukat, és olyan tüneteknek is jelentőséget tulajdonítanak, amelyeknek a férfiak nem. Kíváncsiak voltunk, hogy mindez vajon nem vezethető-e vissza egyes valódi krónikus betegségekre” – magyarázta a kutatás vezetője, Davide Malmusi, a barcelonai Népegészségügyi Intézet munkatársa.

nők, betegség

Malmusi és társai a 2006-os spanyol népegészségügyi felmérés adatait vették alapul, amelynek keretében 29 ezer ember adatait vették fel. A felmérés egy kérdésére válaszolva a nők 38,8 százaléka vallotta azt, hogy az elmúlt egy évben kifejezetten rossz volt az egészségi állapota, és 25,7 százalék nyilatkozott úgy, hogy ez a mindennapi tevékenységében is akadályozta. A férfiak körében ez az arány 27 és 19,3 százalék volt.

A krónikus betegségekre való kitéréskor azonban eltűntek a nemi különbségek, azaz az azonos állapotban lévő férfiak és nők hasonlóan ítélték meg az egészségüket.

„Hosszú ideje tanakodunk már azon, hogy a nők egészségi állapota tényleg annyival rosszabb-e, mint ahogyan ők azt tartják. Többek szerint a nők túl-, míg a férfiak alábecsülik az egészségügyi problémáikat. A mostani kutatás szerint azonban a krónikus betegségek okolhatók a nők rosszabb állapotáért” – nyilatkozta Ellen Annandale, a nagy-britanniai Leicesteri Egyetem szociológusa.

A vizsgálati eredmények szerint a nőket gyakrabban érinti ízületi gyulladás, mentális problémák, nyaki fájdalmak, valamint fej- és hátfájás, ám a különbség okai nem tisztázottak. „A nők általában tovább élnek, mint a férfiak, ám ez a különbség már több országban is csökkenésnek indult. Ennek egyik oka, hogy a férfiak egészségi állapota folyamatosan javul, ami a nőkéről nem mondható el” – vélekedett Annandale.

Az eredményeket a European Journal of Public Health című folyóirat közölte.


Forrás: Medipress
2012. 01. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés