
A közhit szerint sok külső tényező, a stressz, a táplálkozás is hozzájárul ahhoz, hogy némelyek korábban őszülnek, míg mások sokáig örülhetnek eredeti hajszínüknek.

Angol, dán, holland és német kutatók David A. Gunn vezetésével egy Dániában vezetett részletes nyilvántartás segítségével több mint 200 iker lánytestvér adatait vizsgálta. A kutatók azt nézték, hogy az 59-81 éves ikrek hogyan őszültek, volt-e erre a folyamatra hatása annak, hogy felnőtt korukban hogyan táplálkoztak, milyen életük volt.
Az derült ki, hogy az egypetéjű ikrek őszülése életkörülményeiktől szinte teljesen függetlenül csak genetikai azonosságuktól függött. Ezek a lánytestvérek, bárhol és bárhogyan is éltek, egyszerre kezdtek el őszülni. A nem egypetéjű ikrek viszont már nem egyformán mutatták a kor előrehaladásával járó változásokat.
„Tanulmányunk érdekes bepillantást jelent abba a folyamatba, hogyan is őszülnek meg a nők, s az eredmény arra utal, hogy a környezeti tényezők szerepe nem annyira fontos, amennyire azt korábban hittük” – írta Gunn a PLoS One tudományos folyóiratban megjelent közleményükben.