2024. Július 15. hétfő
Egy vizsgálat szerint érdemes néha kitapintani a pulzusunkat, mivel a leggyakoribb szívritmuszavart, a szabálytalan szívműködéssel járó pitvari fibrillációt ezzel egyszerűen felismerhetjük, ezzel pedig életveszélyes állapotot előzhetünk meg.

Szívünk minden része ritmusosan összehúzódva látja el szervezetünket vérrel és oxigénnel. Betegségek következtében a szív felső része, a pitvar abbahagyja a rendszeres, szabályos összehúzódást, és remegni, fibrillálni kezd. Ennek következménye, hogy a pitvarban keletkező, igen szapora elektromos tevékenységnek csak egy része vezetődik át a szívkamrára, ezért a csuklón tapintható pulzus is egyenetlenné, szabálytalanná válik.

pitvarfibrilláció, pulzus

Az időszakos pitvarremegés sokszor nem okoz egyéb panaszt, legfeljebb némiképp csökken a szív teljesítménye, ám esetleges szövődményei miatt mégis életveszélyes lehet. A fibrilláló szívpitvarban a ritmusos összehúzódások nélkül a vér alig áramlik, véralvadék keletkezhet, amely elszabadulva életfontosságú szervek, elsősorban az agy ereiben akadhat el, elzárva azokat. Ez agyi katasztrófát eredményez.

David Conen és nemzetközi munkacsoportja a Nők Egészsége Tanulmány anyagából származó adatokat elemezve azt vizsgálta, hogy az átlagosan 53 éves nők életkilátásai hogyan alakultak, ha egyszerre pitvarremegésük támadt.

Kiderült, hogy a pitvarfibrilláció a korábban panaszmentes személyek körében többszörösére növelte a halál kockázatát, döntően a szív- és érrendszeri halálozásét – olvasható az Amerikai Orvosi Hetilapban (JAMA) megjelent tanulmányból. Ilyen helyzetben a legnagyobb veszély az agyi katasztrófa, a stroke.

Nagy nemzetközi statisztikák szerint a fibrilláció ötszörösére növeli a stroke kockázatát, ami a halál mind gyakoribb oka, de túlélés esetén is tartós rokkantságot okozhat.

Mivel a szívritmuszavart gyanúját a pulzus megtapintásával mindenki megérezheti, ezért érdemes néha ellenőrizni és szabálytalanság esetén orvoshoz fordulni.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés