![](/themes/vital_theme/images/ferdevonal_zold.gif)
A dél-koreai Hallym Egyetem kutatói a földieperben, málnában, áfonyában és gránátalmában megtalálható ellagic savat laboratóriumi körülmények között emberi bőrsejtekhez adták, illetve egerek bőrén vizsgálták.
![ránc, ráncok, ellagic sav ránc, ráncok, ellagic sav](https://new.vital.hu/files/images/i_rancok-ellagic-sav.jpg)
Az emberhez hasonló felépítésű bőrrel rendelkező egereknél hasonló eredményeket értek el. A szőrtelen állatokat a kutatók egyre növekvő erősségű ultraibolya sugárzásnak tették ki, ami az embereknél napégést és bőrkárosodást okozott volna. Az egerek egy részének bőrét szabadon hagyták a kutatók, náluk ráncok alakultak ki és bőrük megvastagodott – ez mutatja a bőr károsodását. A kísérleti állatok másik részének bőrére ellagic savat tartalmazó kenőcsöt kentek, még azokon a napokon is, amikor nem voltak UV-sugárzásnak kitéve. Az ő bőrükön kevesebb ránc képződött.
Az emberi bőrsejteken az ellagic sav úgy véd az ultraibolya sugárzás ellen, hogy csökkenti a ráncok kialakulásának két legfőbb okát: gátolja a bőrben lévő kollagént lebontó enzimek termelődését és a gyulladási folyamatokban résztvevő ICAM molekula képződését.