2024. Május 21. kedd
Egy főként bogyós gyümölcsökben és olajos magvakban található anyag segíthet megelőzni a ráncokat és kijavítani a napsugárzás által okozott károsodásokat – fedezték fel dél-koreai kutatók.

A dél-koreai Hallym Egyetem kutatói a földieperben, málnában, áfonyában és gránátalmában megtalálható ellagic savat laboratóriumi körülmények között emberi bőrsejtekhez adták, illetve egerek bőrén vizsgálták.

ránc, ráncok, ellagic sav

Az emberhez hasonló felépítésű bőrrel rendelkező egereknél hasonló eredményeket értek el. A szőrtelen állatokat a kutatók egyre növekvő erősségű ultraibolya sugárzásnak tették ki, ami az embereknél napégést és bőrkárosodást okozott volna. Az egerek egy részének bőrét szabadon hagyták a kutatók, náluk ráncok alakultak ki és bőrük megvastagodott – ez mutatja a bőr károsodását. A kísérleti állatok másik részének bőrére ellagic savat tartalmazó kenőcsöt kentek, még azokon a napokon is, amikor nem voltak UV-sugárzásnak kitéve. Az ő bőrükön kevesebb ránc képződött.

Az emberi bőrsejteken az ellagic sav úgy véd az ultraibolya sugárzás ellen, hogy csökkenti a ráncok kialakulásának két legfőbb okát: gátolja a bőrben lévő kollagént lebontó enzimek termelődését és a gyulladási folyamatokban résztvevő ICAM molekula képződését.


Forrás: Medipress
2009. 04. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés