Susanna Larsson, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa olyan 39-73 éves nőket vizsgált tíz éven át, akik eredetileg nem szenvedtek szív- és érrendszeri megbetegedésekben. A kutatás időszaka alatt 4 százalékuk, azaz összesen 1 680 résztvevő esett át stroke-on.
A vörös húsok fogyasztásának és a stroke előfordulásának összevetésekor kiderült, hogy a húsfogyasztás mennyisége egyenesen arányos az agyvérzés kockázatával. A számítások szerint napi 102 grammnál több vörös hús fogyasztása 42 százalékkal növeli a stroke rizikóját. A legkevésbé azok vannak kitéve ennek a veszélynek, akik napi 25 grammnál kevesebb vöröshús-készítményt esznek.
A kockázatot tovább növeli a dohányzás és a cukorbetegség, együttesen 68 százalékkal. Ugyanakkor a szárnyasok esetében nem volt kimutatható összefüggés a stroke-kal. A kutatók szerint bár a fehér és vörös húsok is növelik a magas vérnyomás kockázatát, ami a stroke egyik kiváltó oka, a vörös húsok ráadásul sok vasat és nátriumot is tartalmaznak, amelyek szintén ilyen hatással járnak.