2024. Március 05. kedd
1 . oldal
A hosszabbat többen választják -  A potenciazavarról
Egy nemrég ismertetett összehasonlító klinikai vizsgálat eredményei alátámasztották, hogy a potenciazavarral küzdő férfiak 71 százaléka hosszú hatástartamú megoldást választana problémájának kezelésére. A vizsgálat során fény derült arra is, hogy az érintetteket milyen tényezők befolyásolják terápiaválasztásuk során.

A kezelési lehetőségek az orvostudomány fejlődésével együtt változtak, és így mára a kezelőorvosok több hatékony megoldás közül is választhatnak. Jelen klinikai vizsgálat elsődleges célja éppen ezért az volt, hogy közvetlenül hasonlítsa össze a rövid és hosszú hatástartamú megoldások eredményességét, tolerálhatóságát és ezzel kapcsolatban a betegek terápiaválasztási szokásait.

Szex potenciazavar

A nyílt, multicentrikus, keresztezett (azaz az egyes csoportokban az összehasonlított hatóanyagokat kölcsönösen felcserélő) klinikai vizsgálat során olyan stabil párkapcsolatban élő férfiak gyógyszerválasztási szokásait vizsgálták, akiknél már diagnosztizálták a merevedési zavart, de még nem álltak betegségükkel kapcsolatos kezelés alatt.

A hosszabbat többen választják

Amikor a 24 hetes kutatásba bevont 291 beteg a vizsgálat végén, mindkét lehetőség kipróbálása után szabad választási lehetőséget kapott, 71 százalékuk a hosszú hatású megoldás folytatása mellett döntött a rövid hatástartamút választók 21 százalékával szemben. Tették ezt úgy, hogy a vizsgálat során mindkét kezelés egyformán hatásosnak és jól tolerálhatónak bizonyult.

Korábban más vizsgálat eredményei is alátámasztották, hogy a merevedési zavarban érintett férfiak betegségük kezelésére inkább a hosszú hatástartamú megoldást részesítenék előnyben, ezek a kutatások azonban nem tértek ki arra, hogy az elérhető kezelések pontosan melyik tulajdonsága, jellemzője befolyásolhatja a betegek gyógyszerválasztási szokásait.

Ennek feltárására a kutatás résztvevőivel kitöltettek egy, a potenciazavar kezelésének hét előnyös tulajdonságát felsoroló kérdőívet. A megkérdezettek a válaszlehetőségek közül a terápiás döntésük mellett szóló „legjobb” és a „második legjobb” indokokat választották ki. A hosszú hatástartamú megoldás mellett voksolók indokai között leggyakrabban a hosszabb hatástartam, valamint a merevedés minősége szerepeltek. A rövid hatástartamú terápiát választó betegek döntésüket első helyen a merevedés minőségével, míg második helyen az alkalmazás és az első merevedés közti idő rövidségével indokolták.

A fenti adatok alapján látható, hogy a potenciazavarban szenvedő férfiak igen változatos szempontok alapján döntenek a kezelésük megválasztásáról. Amikor lehetőséget kaptak arra, hogy kezelésük folytatásához válasszanak a hosszú és rövid hatástartam közül, a férfiak többsége a hosszú hatástartamot részesítette előnyben.

2004-ben, két Magyarországon elvégzett internetes kutatás is hasonló, és feltehetőleg ugyanezen indokokra visszavezethető elvárásokat fogalmazott meg. A férfiak, valamint nők körében végzett felmérés során mindkét nem képviselői egyetértettek abban, hogy ha már kell, akkor olyan kezelés alatt álljanak, ami lehetővé teszi számukra, hogy akkor éljenek szexuális életet, amikor kedvük van hozzá, azaz az idő ne korlátozza a szexuális életüket. E mellett a válaszadó magyar férfiak és nők egyöntetű véleménye szerint az ideális választás a hosszú hatású terápia, mivel az akár 36 órás időtartam miatt a párok nyugodtan elfeledkezhetnek az időről, bármikor sor kerülhet a szexuális együttlétre, és nem kell attól sem tartaniuk, hogy idő előtt elmúlik a hatás.

A potenciazavarról

Potenciazavarról beszélünk a kielégítő szexuális aktivitáshoz szükséges merevedés elérésére és/vagy fenntartására való, tartósan fennálló képtelenség esetén. E betegség, ami a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik és elsősorban a középkorú férfiak betegsége, napjainkban meglehetősen gyakran előforduló probléma, Magyarországon több mint félmillió, világszerte 189 millió férfit érint.

A potenciazavar több okra visszavezethető: cukorbetegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés, vesebetegség, szívelégtelenség, neurológiai rendellenesség, altesti sérülések, műtétek, vagy gyógyszeres kezelés mellékhatása. Az esetek 10-20 százalékában pszichológiai okok állnak a betegség hátterében, de gyakran pszichológiai és fizikai okok együttesen váltják ki a potenciazavart.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés