2024. Június 18. kedd
A tartós párkapcsolattól a szakításig -  Okok és következmények -  Terápiás lehetõségek: miért nem élünk velük?

A tartós párkapcsolat egyik alapfeltétele a szexuális élet harmóniája, és akár szakításhoz is vezethet, ha nincs minden rendben az ágyban – derült ki egy hazai felmérés adataiból. Mégis úgy tûnik, a magyar férfiak még mindig nem veszik elég komolyan a problémát, kevesen fordulnak orvoshoz, és ennek köszönhetõen még kevesebben kezdenek bele a megfelelõ kezelésbe.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit! 


A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport 2005ben készített online kutatása arra kereste a választ, hogyan befolyásolja az érintettek párkapcsolatát, szexuális életét a merevedési zavar (erektilis diszfunkció), mikor és milyen megoldási lehetõségeket kerestek, és találtak az érintettek. Az érdeklõdõk június és július folyamán, az egyik legnépszerûbb hírportálon keresztül juthattak el a tizenöt kérdésbõl álló kérdõívhez, amire két hónap alatt 900an kattintottak rá, és több százan töltöttek ki végig. A kitöltés jellegébõl adódóan a kutatási minta nem reprezentatív, a kérdõív kitöltése anonim volt.

A tartós párkapcsolattól a szakításig

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mitõl függ egy párkapcsolat tartóssága. Elfogadjuk vagy nem, a harmonikus szexuális élet meghatározó tényezõ ebben a kérdésben, derült ki a kérdésekre adott válaszokból. Minden második válaszadó (49%) úgy nyilatkozott, hogy ez a hosszantartó kapcsolat egyik feltétele, sõt a férfiaknak valamivel fontosabb a szex, mint a nõknek. Elenyészõ volt azok száma, akik szerint a kapcsolat tartósságát nem befolyásolja, mi történik az ágyban (6,3%). Õk a családi élet más területeit, a munkát, a karriert vagy a káros szenvedélyeket jelölték meg mint a párkapcsolat megromlásának okát.

Ha ennyire fontosnak tartjuk a kiegyensúlyozott szexuális életet, feltehetõleg a negatív élmények is hatást gyakorolnak a párkapcsolatokra. A válaszokból kiderült, hogy ez így is van, a fõ problémák, hogy a mai túlhajszolt élet mellett a párok egyre kevesebb idõt szánnak egymásra (54,2%), káros szenvedélyekkel (33,3%), például alkoholproblémákkal küzdenek, szexuális zavarok nehezítik az életüket (25,3%).

A kitöltõk szerint tartós párkapcsolatban a hûtlenség leggyakoribb oka, hogy valamelyik partner újdonságra, kalandra vágyik (44,3%), ezt követi az egymás iránti vonzalom csökkenése (39,6%). Harmadik helyen említették, hogy a hûtlenség kiváltója lehet, ha a férfi nem tud teljesíteni az ágyban, így a nõ máshol keres boldogságot (19,5%).

Ha nincs minden rendben a férfiassággal, azon átlagosan minden második kapcsolat megbukhat (az esetek 53,5 százalékában vezethet szakításhoz) – vélik a kutatásban résztvevõk, sõt minden negyedik válaszadó szerint akár az esetek 70 százalékában szakításhoz vezethet, ha potenciazavar miatt megromlik a szexuális kapcsolat.

Okok és következmények

A potenciazavar nem csupán egészségügyi kérdés, hiszen a párkapcsolat is zátonyra futhat, ha nincs minden rendben az ágyban. A kérdõívet kitöltõk több mint egyharmada (36,5%) már tapasztalt merevedési zavart kapcsolataiban (önmagánál vagy partnerénél), és a probléma természeténél fogva az idõsebb válaszadóknál nagyobb arányban fordul elõ. Míg a 36-45 éves korosztályban a potenciazavar elõfordulásának aránya 35,6% volt, addig 46 és 55 év között már 51,3%, sõt 55 év felett 64,5 százalékra ugrott. A növekvõ kor és a merevedési zavar elõfordulási gyakorisága mellett azonban érdemes alaposabban megvizsgálni a kérdõívet kitöltõk aktuális egészségi állapotára vonatkozó kérdésekre adott válaszait is.

Ezek alapján a válaszadók (vagy a válaszadó férfipartnere) valamivel több, mint felét érinti a következõ betegségek valamelyike: magas vérnyomás (26,6%), elhízás (23,7%), depresszió (13,8%), magas koleszterinszint (11,7%) vagy cukorbetegség (6,3%). Az online felmérés ezen adatai alátámasztani látszanak a gyakorlatot, mely szerint a merevedési zavart akár a fel nem ismert kardiovaszkuláris betegségek korai jelének is tekinthetik, és felhívhatja a figyelmet a háttérben meghúzódó diabéteszre, depresszióra vagy magas koleszterin szintre is.


A cikk folytatódik - 1/2. oldal
1.  |  2.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés