2024. Április 25. csütörtök
Ívelő karrier, lankadó potencia? -  A hallgatás nem megoldás
Az elmúlt évtizedek gazdasági-társadalmi változásai átértékelték a „hagyományos” női és férfi szerepeket. A legfrissebb internetes kutatás arra a kérdésre kereste választ, hogy ez a változás, a női karrier előtérbe kerülése, vajon milyen hatással lehet a párok szexuális életére. A válaszokból kiderült, hogy ami jó az egyiknek, az gyakran problémákat okoz a másiknak.

Napjainkban a nők sok területen vállalnak vezető szerepet, egyre többen döntenek a saját karrier építése mellett, és gyakran sikeresebbek, mint partnerük. A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport kutatása arra kereste a választ, hogy ez a változás, az átalakuló családmodell mennyire és milyen irányba befolyásolta a párok szexuális életét. Felmérésük egyik lényeges kérdése volt, hogy hogyan reagál(ná)nak a férfiak arra, ha partnerük karrierje magasabbra ível, mint az övék, vagy ha a pár hölgytagja többet keres.

Szex, szexuális élet, szexualitás, párkapcsolat

Több mint 2500-an töltötték ki azt az internetes kérdőívet, amelyből kiderült, a férfiak jelentős többsége (83%) úgy véli, hogy nem érinti kellemetlenül, ha párja karrierje az övénél jobban alakul. Ezzel szemben, különösen a saját vállalkozással rendelkező vagy vezető pozícióban lévő hölgyek több mint 50%-a véli úgy, igenis problémát jelent, ha sikeresebbek partnerüknél.

Ívelő karrier, lankadó potencia?

A nők karrier építése többféle módon is befolyásolhatja a párok szexuális életét. Egyfelől csökken az együtt töltött idő, és a túlhajszolt, stresszes munkát végző nő fáradtsága csökkenti az együttlétek gyakoriságát, de az is előfordulhat, hogy egy párkapcsolatban a férfit partnere sikere frusztrálja. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy a frusztráció vagy a bizonyítási kényszer eseti, vagy akár hosszabb távú merevedési zavart is okozhat.

A férfiak negyede a nő sikerei miatti frusztrációt tartja felelősnek a merevedési zavarokért. A vezető beosztású nők pedig úgy vélik, 10 esetből négyszer a férfi szexuális kudarcának az oka az, hogy partnere jobban teljesít nála a munka világában. A kérdőív kitöltőinek 62,5 százaléka, tehát jelentős többsége összefüggést lát a sikeres nő által kiváltott frusztráció és a merevedési problémák kialakulása között. A nők közel egyötöde véli úgy, akár ez az egyetlen tényező is okozhat olyan mértékű frusztrációt, ami a szexuális teljesítőképességet befolyásolja.

A hallgatás nem megoldás

A párkapcsolati problémákat tovább mélyíti, hogy az érintett férfiak jelentős része nem mer segítséget kérni, nem keres fel urológus vagy andrológus szakorvost. Pedig a merevedési zavarok – különösen a lelki eredetűek – igen hatékonyan gyógyíthatók. Ma már számos, akár hosszú hatástartamú megoldás is elérhető a merevedési zavar kezelésére. Ez utóbbival az érintett férfi akár 36 órán belül bármikor képes a szexuális együttlétre, így előzetes tervezés és kapkodás nélkül élvezhető újra a szex. Ha pedig ismét sikerül a pároknak az ágyban egymásra találniuk, egy párkapcsolati tanácsadás, a problémák megbeszélése segíthet a kapcsolat hosszú távú harmonikussá tételén. Érdemes megtenni az első lépéseket, legyőzni a szégyenérzetet és hallgatást.


2006. 11. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés