2024. Május 22. szerda

Neurológia

Alvajáró

Az alvajárás olyan különleges tudatállapot, mely során az érintett éberségre jellemző cselekvéssorokat hajt végre anélkül, hogy később emlékezne azokra.


BŐVEBBEN


feledekenyseg
„Jaj, hogy is hívják, mindjárt eszembe jut!” vagy: „ Itt volt a kezemben, de hova is tettem?” – ismerős Önnek is az ilyen helyzet?
BŐVEBBEN


demeencia
Hozzátartozója furcsán viselkedik, feledékeny, a mindennapi feladatainak ellátása is egyre több nehézséggel jár, aggasztó, demenciára utaló tünetek is jelentkeznek? Tudjon meg többet ennek tüneteiről, hátteréről!
BŐVEBBEN


Alzheimer kezelése
Alzheimer-kór gyanúja merült fel? Forduljon mielőbb szakorvoshoz, az időben elkezdett kezelés sokat segíthet!
BŐVEBBEN


koncentracio
Nehezen megy az összpontosítás, szétszóródik a figyelme? Önnek is van ezzel gondja? Derítse ki, hogy a memóriájával, vagy a koncentrációs képességével van baj!
BŐVEBBEN


Demencia tiz jele teaser

Az Alzheimer-kór a leggyakoribb agyi rendellenesség, ami időskori demenciához vezet. A betegség korai tüneteinek felismerése hozzásegíthetnek a minél előbbi diagnózishoz és a kezelés megkezdéséhez.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Az indíték ismeretlen: Sclerosis multiplex Fejfájdító időjárás Ételektől is fájhat a feje A placebohatás Az agy tíz legnagyobb rejtélye Az ízek útja Fejbevágó fájdalom: a fejfájás Mit jelez a fájdalom? Az agynak is kell karbantartás Az időjárás hatása egészségünkre Meglepő okok a fejfájás hátterében Agyserkentő finomságok A szellem alkonya A hallás Nem ritka a gyermekkori epilepszia Mitől fáj a fejünk? A fertőzés okozta agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás Az agydaganat Hallott már a minor stroke-ról? Vegye komolyan az intő jeleket! Szklerózis multiplex: Christina Applegate is ezzel küzd Az automatikus mozgások elvesztése Parkinson-kór tünete lehet Akár egy egyszerű manőverrel is megszabadulhat a szédüléstől A vizuális hó szindróma A fantomfájdalom Fókuszban a szorongás neurobiológiai háttere Milyen okai lehetnek a remegésnek? Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén? Mi minden állhat a tikkelés hátterében? Amit a Parkinson-kórról tudni kell A Parkinson-kór 13 korai jele Mellkaskimeneti szindróma tünete is lehet a karzsibbadás Feledékenység, memóriazavar vagy demencia? Alice Csodaországa és a migrén Agyi defibrillátorral segítenek epilepsziás betegeken Így regenerálódhat az agyvérzésen átesett babák agya Van-e öntudata a kómás betegeknek? Agykárosodást okozhatnak a küzdősportok Ezek a betegségek értelmiségiek körében gyakoribbak Bajt jelezhet a terhesség alatti fejfájás A halolaj védhet a pszichózistól Megtalálták a skizofrénia kimutatható előjeleit MAES: Új terápia Magyarországon a központi idegrendszeri sérült gyermekek kezelésére Epilepsziás kismamák Vissza lehet fordítani a demenciát? Új képalkotó technika segítheti az agyműtéteket Az internetes közösség segít az epilepsziásoknak Azonosították az önzés agyi területét A stroke-kal kapcsolatos oktatás életet menthet Az agyvérzés nyolc évvel öregíti az agyat Felfedezték a skizofrénia kórokát?
Enyhül a migrén a terhesség alatt Évekre leronthatja az IQ-t egy egyszerű fertőzés Lefagy az agya? Van ilyen: felfedezték, mi okozza a „fagylalt fejfájást” Kómából ébredve megváltozott a viselkedése Csúcstechnika a migrén kezelésében Elektrosokkal próbálták kezelni a homoszexualitást Az erotikus gondolatok jót tesznek a memóriának Kusza SMS jelezte az agyvérzést Agyvérzést kapott a négyéves kisfiú a hullámvasúton Az Alzheimer-kór globális veszély lett A fiatalok vére segíthet a demenciásokon Nem veszik elég komolyan a focisták agyrázkódását Fejpánt a migrén ellen Botoxszal az övsömör ellen Kezdődik a fejfájások szezonja Kimutatja az agyvérzést a mikrohullámú sisak Ébredés altatás, kóma után Nem alszunk eleget, csak néha a munkahelyen Az epilepszia ellen marihuánát? Egy titokzatos betegség Új remény a stroke gyógyításában A Parkinson-kórról Miért fáj a levágott végtag? A tartós fájdalom agyi okát fedezték fel Mit tehet, ha migrén kínozza? A boldog házasság agyvérzéstől védi a férjeket Többre képes a placebo, mint hitték A tiszta oxigén enyhíti a kínzó fejfájást Valódi hatást vált ki a placebo a szervezetben Epilepsziás rohamot válthatnak ki bizonyos színek Nem függ össze a magas vérnyomás és a fejfájás Évtizedekig is eltarthat az agyrázkódás hatása Agyserkentő tippek elbutulás ellen Ismerje fel a nyugtalan láb szindrómát! Injekció helyett tapasszal az Alzheimer-kór ellen Az önzetlenség nem a szívből fakad Elvek, sikerek, kétségek az újraélesztés területén Műtéttel a kínzó fejfájás ellen? Fejfájós generáció Rettegett rohamok: az epilepszia Mire képes az agyunk? Az időskori feledékenység Idegtépő: az ideggyulladás Agyi eltérések az autisták családtagjainál Szemléletváltás az epilepszia gondozásában A daganatos fájdalom csillapítása Zöld tea az Alzheimer-kór ellen? Nincs meg az Alzheimer-kór ellenszere A fájdalom 1 perc alatt múlik el! Marha nagy baj: szivacsos agyvelőgyulladás

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés