2024. Február 21. szerda
A betegség kialakulása, lefolyása -  Védekezés -  Többszörös gyógyszerrezisztencia  -  Halálos kombináció -  A WHO adataiból
A WHO adatai szerint a tbc percenként fertőz meg egy embert a világon. A világ népességének közel harmada, körülbelül kétmilliárdan hordozzák magukban a tbc-ért felelős baktériumot, a betegség azonban "csak" a fertőzöttek tíz százalékánál fejlődik ki. A tbc legnagyobb mértékben a harmadik világban pusztít. A szegénység, a rossz egészségügyi feltételek, a tömegek menekültté válása és az AIDS egyre nagyobb terjedése egyaránt felelős azért, hogy világszerte naponta több mint ötezer ember hal meg tbc-ben.

A betegség kialakulása, lefolyása

A tbc, vagy tuberkulózis, más néven gümőkór, fertőző betegség, melynek kórokozója a Mycobacterium tuberculosis (felfedezője után: Kochbacilus). A betegség cseppfertőzéssel terjed, rendszerint krónikus lefolyású, és bár legtöbbször a tüdőt támadja meg, majdnem az összes szervet érintheti. A fertőzöttek eleinte nem szükségszerűen érzik magukat betegnek, ha azonban a betegség a lappangó fázis után aktívvá válik, a következő tüneteket produkálja: két vagy három hétnél tovább tartó köhögés, súlyvesztés, étvágytalanság, láz, éjszakai izzadás és vér felköhögése.

A tbc leggyakrabban a tüdőt támadja meg

A fertőzést egészségesen sokkal nehezebb elkapni, mint legyengült védekezőképességű szervezettel. A fertőző tébécések legnagyobb eséllyel azoknak adják át a betegséget, akikkel nap, mint nap érintkeznek: családtagoknak, kollégáknak, barátoknak; mivel a megfertőződéshez a baktériummal való többszöri találkozásra van szükség. A baktérium belélegzés után a tüdőben telepszik meg, és akkor kezd el szaporodni, ha az illető immunrendszere eredetileg is gyenge, vagy legyengültté válik. Ezután a baktériumok a tüdőből a vérrel a test bármely részébe eljuthatnak, pl. a vesékbe, az agyba, a gerincbe itt azonban már nem fertőznek.

A tbc gyógyítható, és a védőoltások bevezetése óta meg is előzhető. A kezelés hosszú ideig tartó antibiotikumszedést jelent, melyet annak ellenére sem szabad abbahagyni, ha a beteg időközben gyógyultnak érzi magát. Fontos, hogy a fertőzést a lehető legkorábbi stádiumában felismerjék, így a beteg megfelelő kezelésben részesülhet, és elkerülhető a továbbfertőzés. A betegség legkoraibb és legbiztonságosabb felismerésének lehetőségét a tüdőszűrés biztosítja, ezért rendszeresen vegyünk részt ilyen vizsgálaton.

Védekezés

Hazánkban a tuberkulózis az 1950-es évek előtt népbetegségnek számított (morbus hungaricusnak is nevezték), ez szerencsére a védőoltások bevezetésével és a tüdőgondozó-hálózat kiépítésével megváltozott; ám a megbetegedések száma, bár napjainkban csökkenő tendenciát mutat, főleg a nyugat-európai arányokhoz képest, mégis aggasztóan magas.

A tuberkulózis elleni BC-Goltást Magyarországon ma minden csecsemő 6 hetes koráig kötelezően megkapja. Az oltóanyag gyakorlatilag fertőzőképes, de legyengített élő kórokozó, mely a szervezetben védettséget alakít ki a betegséggel szemben. A védőoltás helyén a bőr pár héten belül reakciót mutat: bepirosodik, megduzzad, kis göb alakul ki, mely kifakadhat és váladékozhat, majd hegesedik. Az oltási heget 6 hónapos kor után megvizsgálják. A heg hiánya esetén bőrpóbát (ún. Mantoux-próba) végeznek, mely, ha negatív lesz, a védőoltás megismétlendő. Ugyanezt a bőrpróbát végzik el 14 éves korban is, hogy kiderüljön, szükséges-e még egy újraoltás.

Többszörös gyógyszerrezisztencia

A tbc újjáéledésének egyik oka az, hogy néhány baktériumtörzs mára rezisztenssé vált a rendszerint használt antibiotikumokra. Ezek a gyógyszerrezisztens törzsek a nem következetes és nem megfelelő kezelés hatására is megerősödhetnek, ráadásul egyidejűleg többféle gyógyszerrel szemben is ellenállóvá válnak. A többszörösen gyógyszerrezisztens tuberkulózis (angol rövidítése: MDRTB) kimenetele gyakrabban halálos, mivel gyógyítása sokkal nehezebb és költségesebb, ráadásul az újonnan kifejlesztett gyógyszerek a leginkább veszélyeztetett fejlődő országok számára nem elérhetők.

Halálos kombináció

A tuberkulózis újraéledésének másik oka a HIV-vírus széles körű elterjedtsége. A vírus által legyengített szervezet nagyban fogékony a különböző fertőző betegségekre, így a tbc-re is; az HIV-fertőzöttek erre való esélye ötvenszer nagyobb, mint az egészségeseké. A világ 40 millió HIV/AIDS fertőzöttjének harmada egyben tbc-fertőzött is. Megfelelő kezelés híján ráadásul kilencven százalékuk a baktériummal való érintkezést követő pár hónapon belül meghal. A két betegséggel való együttes megfertőződés felgyorsítja mindkettő lefolyását, és csökkenti a gyógyulási és túlélési esélyeket. A kombinált AIDS és tbc az egyik legpusztítóbb betegség.

A WHO adataiból

♦ Az AIDS naponta több mint 8000, a tbc több mint 5000 embert öl meg a világon.

♦ A HIV-fertőzöttek körében a leggyakoribb halálok a tbc.

♦ Az AIDS- vagy HIV-fertőzöttek körülbelül fele tbc-vel is megfertőződik.

♦ A világon 14 millió ember egyszerre HIV- és tbc-fertőzött is. 70%-uk Afrikában él.

♦ Afrika bizonyos régióiban a tébécések 75%a HIV-fertőzött.

♦ Ha a tbc-t a következő húsz évben nem kontrolláljuk, közel egymilliárd ember fertőződhet meg újonnan, 200 millió megbetegedhet, 35 millió pedig belehalhat.

♦ Manapság többen halnak meg tbc-ben, mint korábban valaha.

♦ Afrikában 1990 óta a tbc-fertőzések száma a HIV által leginkább érintett országokban megtriplázódott, és évente további 34%-kal emelkedik.

♦ Afrika legtöbb keleti és déli régiójában, ahol a kombinált tbc- és HIV-fertőzések gyakorisága a világon a legnagyobb, a tbc-fertőzötteknek csak körülbelül egyharmada kapja meg a szükséges teljes kezelést.


Forrás: WHO

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés