2024. Szeptember 24. kedd
Egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a zabkása rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák és a szívbetegség kialakulásának kockázatát – számol be róla a brit Daily Telegraph lap.

A zabkása rajongói régóta állítják, hogy nem létezik ennél jobb reggeli. Azok a sportolók és atléták, akik a magas rosttartalom nyújtotta hosszan tartó energiát szeretnék élvezni, gyakran választanak zabot a nap első étkezésénél. Most azonban világszerte egyre több kutató állítja, hogy egyre több bizonyíték utal egy bioaktív összetevő meglétére, ami kizárólag a zab sajátja. Ez egy antioxidáns hatású anyag lehet, ami véd a rák és a szívbetegség ellen.

A teljes gabonafélékben található rostok, vitaminok és ásványi anyagok kombinációját már eddig is sikerült különböző súlyos betegségek kockázatának csökkentésével összefüggésbe hozni. A gabonafélék magjában található béta-glükán nevű rostfajta bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, amivel hozzájárul a szív és az érrendszer egészségéhez. Kedden, az Amerikai Kémiai Társaság éves dallas-i konferenciáján azonban az is elhangzott, hogy a zab jótékony hatása nemcsak a rosttartalomból származik.

A kutatók feltételezik, hogy az avenanthramid nevű bioaktív összetevő gátolja a zsírképződést az artériákban, amivel jelentősen csökkenti a szívroham és a stroke veszélyét. „Miközben a zabban lévő béta-glükán jótékony hatását senki sem vitatja, úgy tűnik, hogy a szívre gyakorolt pozitív hatás túlmutat a rostfajta érdemein. A kutatók a téma mélyére ásva felfedezték, hogy a zabban lévő bioaktív összetevők még plusz védőerővel bírnak” – magyarázta Dr. Shengmin Sang, az Észak-Karolinai Mezőgazdasági és Műszaki Állami Egyetem munkatársa. A feltételezések szerint ezek az anyagok képesek megakadályozni az érelmeszesedést, ami zsíros vegyületek felhalmozódását jelenti a vérerekben, és súlyosan károsítja a szerveket, valamint akár infarktust vagy stroke-ot okozó vérrögök kialakulásához is vezethet. Korábbi eredmények szerint a zabkása rosttartalma akár 23 százalékkal is csökkentheti a koleszterinszintet. Ráadásul azok a gyerekek, akik rendszeresen fogyasztanak belőle, feleakkora eséllyel híznak el.


Forrás: Medipress
2014. 03. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés