2024. Július 18. csütörtök
Az agyvérzés (szélütés, stroke) rövid távú túlélése sajnos nem jelenti azt, hogy a beteg végleg fel is épül. A stroke-ot szenvedettek negyede meghal az eseményt követő egy éven belül, sokukat pedig újabb szélütés éri – derítette ki egy amerikai kutatás.

A Dél-Karolinai Orvosi Egyetem munkatársai Wuwei Feng vezetésével az állam kórházaiban 2002-ben szélütés miatt ápolt betegek adatait elemezték. A páciensek átlagéletkora 69 év volt. Kiderült, hogy 25%-uk egy éven belül meghalt, 8 százalékuk pedig újabb szélütést kapott. A többiek felénél a halál és az ismételt agyvérzés, illetve szívroham négy éven belül következett be.

agyvérzés, stroke

A szívroham kockázata tíz évvel később átlagosan 14 százalékkal nőtt. A vizsgálat szerint az afroamerikaiaknak 16 százalékkal nagyobb volt az esélye az újabb agyvérzésre, mint a fehér bőrűeknek.

Az Egyesült Államok betegség-megelőzéssel foglalkozó központjának (CDC) adatai szerint a szélütés a harmadik leggyakoribb halálok az Egyesült Államokban, Dél-Karolina pedig az átlagosnál magasabb kockázatú államok közé tartozik. Feng csoportjának nem sikerült a megnövekedett kockázat hátterében lévő okokat feltárni, ám a tanulmány méretét elegendően nagynak tartják ahhoz, hogy lehetőséget adjon az egész országra érvényes következtetések levonására.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés