2024. Július 14. vasárnap
Európában a szívbetegségek és a rák után a legtöbb emberéletet a stroke (agyi érkatasztrófa, agyvérzés, szélütés) követeli. Becslések szerint Magyarországon óránként 225 ember kap stroke-ot, és évente 18 ezren halnak meg miatta.

A szélütés hirtelen alakul ki és súlyos következményekkel jár: a stroke-ot elszenvedettek harmada egy éven belül meghal, ugyanennyien pedig tartós rokkantságot szenvednek el. Csak a betegek harmadának javul az állapota.

stroke

A férfiakat átlagosan 5 évvel hamarabb éri utol az agyi érkatasztrófa, mint a nőket. Becsült adatok szerint jelenleg mintegy 200-250 ezer stroke-ot elszenvedett beteg él közöttünk, akiknek egynegyede 60 évesnél fiatalabb.

Az egyénre és a társadalomra rótt jelentős terhei miatt a stroke hatékony megelőzésének, az akut kezelésnek, a rehabilitációnak, valamint a másodlagos prevenciónak kiemelt jelentőséget kell tulajdonítani a világ minden táján, különösen kelet- és közép-európai országokban, mivel itt nagyobb a stroke esetek gyakorisága, mint a nyugatiakban.

Dr. Csiba László, a Magyar Stroke Társaság elnökének véleménye szerint javulás csak összefogással valósítható meg – ennek kapcsán 2009. december 12-én Budapesten tíz közép-kelet európai ország neves neurológusainak részvételével nemzetközi kerekasztalfórumot szerveztek.

A megjelentek megvitatták tapasztalataikat, majd nyilatkozatot fogalmaztak meg, amelynek legfontosabb célkitűzései között szerepel annak elérése, hogy a betegek és hozzátartozóik  időben felismerjék a stroke figyelmeztető tüneteit, időben tudják hívni a mentőket, és tudják, hogy ilyenkor azonnal stroke-központba kell juttatni a beteget.

Mindehhez az egybegyűltek szerint rendkívül fontos, hogy mindenki megismerje a szélütés rizikófaktorait, ezzel is csökkentve a kockázatot, ezért felvilágosító kampányokra, megfelelő információáramlásra, oktatásra van szükség. Ugyanígy szükséges a betegek ellátására és rehabilitációjára alkalmas stroke-központok létrehozása, és a specializált stroke centrumok számának növelése, valamint minden országnak be kell tartani a stroke ellátásra vonatkozó irányelveket, klinikai protokollokat.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés