Az Észak-Nyugati Orvosi Egyetemen készült tanulmány szerint akár 248 kalóriával is többet fogyasztanak a tovább fennmaradók, mivel kétszer annyi gyorséttermi ételt, sokkal több üdítőitalt, és csupán feleannyi zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, mint korán nyugovóra térő társaik.
„A többletkalória-bevitel értelemszerűen súlynövekedéssel jár, hacsak nem kapcsolódik hozzá extra mennyiségű testmozgás is” – számolt be róla Kelly Glazer Baron, egészségpszichológus, az egyetem neurológia tanára. Kathryn Reid tanársegéd pedig hozzátette: „Nem egyértelmű, hogy a tovább fennmaradók azért fogyasztanak-e magasabb kalóriatartalmú ételeket, mert azt jobban szeretik, vagy, mert éjszaka kevesebb egészséges étel áll a rendelkezésükre.”
Phyllis Zee neurológia professzor kifejtette, hogy nem csupán a bevitt kalória mennyisége számít, hanem az is, hogy mikor fogyasztjuk azt. Az emberi szervezet ugyanis rendelkezik egy bizonyos napi biológiai ritmussal, ami ha felborul, az az egész szervezetre kihat.
Mivel a tanulmány csupán ötvenegy alany ébrenléti szokásainak és testsúlyának megfigyelésével készült, a szerzők hamarosan egy átfogóbb vizsgálat elkészítésébe fognak, hogy még jobban megértsék az alvásciklust és az anyagcsere-folyamatokat összekapcsoló biológia mechanizmusokat.