2024. Július 15. hétfő

Alzheimer-kór fenyegeti a rossz alvókat

Alzheimer-kór, alvás, béta-amiloid
1 . oldal
Egereken és embereken végzett vizsgálatok szerint az alváshiány, valamint az alvás és az ébrenlét ritmikus váltakozásának megzavarása növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Genetikailag módosított, az Alzheimer-kór tüneteit mutató egereket vizsgáltak a Washingtoni Egyetem (St. Louis) kutatói. Megállapították, hogy az állatok agyában az ébrenlét alatt jóval nagyobb volt a betegségre jellemző béta-amiloid fehérjék koncentrációja, mint alvás közben. Az alvás akut és krónikus megvonása szintén megnövelte a fehérjék koncentrációját.

Alzheimer-kór, alvás, béta-amiloid

Az orexin nevű, különböző alvászavarokkal összefüggésbe hozott hormon adagolásával a tudósok alátámasztották azt a feltevésüket, amely szerint annak hatására szintén megemelkedett az egerek agyfolyadékának béta-amiloid koncentrációja.

A hibásan hajtogatott béta-amiloid fehérjék, úgynevezett plakkok lerakódások formájában már jóval a klinikai tünetek fellépte előtt megtalálhatók az Alzheimer-kóros betegek agyában. A kialvatlan egerek agyában jóval több plakk rakódott le, mint az eleget alvó fajtársaikéban.

Egy fiatal férfiakon végzett vizsgálat ugyancsak kimutatta, hogy a béta-amiloid koncentráció egereken megfigyelt napszakos ingadozása embereknél is fellép. A kutatók mindebből feltételezik, hogy az alvászavar elősegítheti az Alzheimer kialakulását, az elegendő alvás pedig ennek megfelelően lassíthatja a plakkok képződését, és így a betegség lefolyását.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés