2024. Április 16. kedd
A cigarettáról való leszokás után sokan meghíznak, aminek amerikai kutatók szerint az lehet az oka, hogy a dohányzás valószínűleg felpörgeti a "zsírlebontó" géneket.

A tudósok korábban már számtalan elméletet dolgoztak ki, igyekezve megmagyarázni, hogy miért híznak el az emberek, ha abbahagyják a dohányzást. Egyesek szerint a leszokás után javul az érintettek étvágya, a szükségesnél több kalóriát vesznek magukhoz. Más kutatók azt emelték ki, hogy a nikotin fokozza a szervezet anyagcseréjét, ily módon a leszokás után lelassul a metabolizmus, a felesleges kalóriák pedig pluszkilókat eredményeznek – olvasható a Yahoo tudományos hírei között.

Leszokás elhízás

A Cornell Egyetem kutatói Holly Vannivel az élen kiderítették, hogy az egészséges dohányosok légutaiból származó sejtekben magasabb az AZGP1 elnevezésű gén aktivitása, mint a nemdohányzóknál. Mivel a feltételezések szerint ez a gén fontos szerepet játszik a lipidek (zsírok) lebontásában, valamint a testsúlykontrollban, ez a felfedezés részben megmagyarázhatja, hogy miért híznak el az emberek, ha leszoknak a dohányzásról.

_______________________________ajánló____________________________

Túlsúlyos cukorbeteg? Zsírmáj rizikója nagyobb! Fájdalommentes szűrésünk ingyenes!

A zsírmáj nem fáj, nem érzékelhető, mégis ez az első állapot, ami kezelés nélkül súlyos, olykor végzetes májbetegséggé alakulhat.

Alkalmas vagyok arra, hogy részt vegyek a térítésmentes zsírmáj vizsgálaton?>>

__________________________________________________________________

 

Időközben az AZGP1 elnevezésű génnel folytatott más kutatások arra derítettek fényt, hogy az adott gén szabályozza az egerek szervezetében a testzsír mennyiségét. Feltételezik továbbá, hogy az AZGP1 fokozott aktivitása okolható a daganatos betegek fogyásáért is.

Holly Vanni csoportjának következtetése szerint mindezek az eredmények is alátámasztják, hogy a leszokás utáni elhízás okai molekuláris szinten keresendők, ám mint rámutatnak, nem lehet a leszokás utáni elhízásért pusztán a géneket okolni.

„A dohányzás és a testsúly közötti összefüggés ennél sokkal összetettebb, a folyamatban olyan módosító tényezők is szerepet játszanak, mint a diéta vagy a testedzés” – hangsúlyozták a kutatók, akik vizsgálataikról a Chest nevű folyóirat májusi számában számoltak be.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés