2024. Április 18. csütörtök
A füstmentes élet egyáltalán nem nyomorúságos, sőt! Kutatások szerint a leszokás után egy-három évvel az exdohányosok sokkal jobb egészségi állapotnak örvendenek és elégedettebbek is életükkel, mint a dohányosok.

Sok dohányos úgy gondolja, hogy a leszokás ronthatja az életminőségüket. Dr. Megan Piper, a Wisconsin Orvosi Egyetem kutatója és munkatársainak az Annals of Behavioral Medicine című online szaklapban publikált eredményei szerint azonban a leszokás életeket ment és javítja az általános egészségi állapotot. Ami kevésbé világos az az, hogy miként befolyásolja a volt dohányosok életét a leszokás.

leszokás

A szakértők egy, a leszokás pozitív és negatív hatásait vizsgáló felmérés eredményeit vették górcső alá, amelyben 1504 dohányos vett részt. A leszokottak életminőségét egy és három évvel a leszokást követően is megvizsgálták. Az életminőséget az egészségi állapot, az önértékelés, az életfilozófia, a munka, a tanulás, kreativitás, szerelmi és baráti kapcsolatok, családi viszonyok, szomszédság és közösségi élet szempontjából vizsgálták.

Bár a leszokást megelőzően sokan féltek az életminőség romlásától, az eredmények szerint a sikeres leszokást semmilyen tekintetben nem követte életminőség-romlás. Sőt, a dohányosokkal összehasonlítva a leszokottak egészségi és érzelmi állapota, valamint életminősége sokkal jobb volt.

„A mostani kutatási eredmények bizonyítékul szolgálhatnak arra nézve, hogy a leszokás minden tekintetben javítja az életminőséget és arra ösztönözhetik a dohányosokat, hogy hagyjanak fel káros szenvedélyükkel” – írják a kutatók.


Forrás: Medipress
2011. 12. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés