2024. Május 24. péntek
Merevedési zavarok -  Mi lapul a háttérben? -  Van-e rá gyógyír?
A társadalmi tabutémák megváltozása egyre tágabb teret enged egy igen mély és intim emberi probléma tárgyalásának, mely nem csak a férfiakat érinti. A különböző tömegkommunikációs fórumokon mint több szó esik a modern orvostudomány és élettani kutatás újabb eredményeiről, olyannyira, hogy ma már senki nem lepődik meg, ha egy napilap orvosi rovatában, vagy éppen egy női magazin hasábjain a szexualitás illetve ennek zavarai kerülnek tárgyalásra.

A köznyelvben használt "impotencia" szó alatt a férfiak szexuális működészavarának kétféle formáját érti a szakirodalom. Az egyik a férfi terméketlenség, a másik a talán "fájdalmasabb" közösülés-képtelenség, mely a leggyakrabban merevedési zavar képében jelentkezik.

Merevedési zavar

A merevedés (erekció) – a hímvessző szexuális izgalom hatására létrejövő megduzzadása és megkeményedése – egy rendkívül bonyolult és összetett élettani folyamat eredménye. A közösüléshez elengedhetetlen, és valószínűleg kevesen mondanak le róla örömmel.

Merevedési zavarok

Amerikai felmérések szerint a 40 év feletti férfiak 10%-a szenved valamilyen fokú merevedési zavarban (merevedés hiánya, vagy nem kielégítő volta).

A merevedési zavar (erektilis diszfunkció) oka sokféle lehet. Minthogy az erekció létrejöttében alapvető a pénisz megfelelő vérellátása, minden olyan elváltozás, mely az odavezető verőerek, illetve a barlangos test ereinek, valamint az elvezető vénás elfolyás károsodásával jár, csökkenti a pénisz merevedési képességét.

Érkárosító hatásánál fogva kézenfekvő a dohányzás szerepe. Egyértelműen bizonyított, hogy a dohányosok körében sokkal gyakoribb a panaszokkal küszködő férfi, különösen 50 éves kor felett. Sajnos a különböző anyagcsere-betegségben szenvedők, így a cukorbetegek is ki vannak téve a veszélynek. A cukorbetegségekben ugyanis a szervezet kisebb verőerei a betegség előrehaladottabb időszakában károsodnak rugalmatlanná válnak, alkalmazkodó képességük gyengül ezért nem képesek a megfelelő vérmennyiség átáramoltatására, ami a merevedés gyengüléséhez, később teljes elmaradásához vezethet. Fokozott kockázati tényezőt jelent továbbá a magas vérnyomás és az érelmeszesedés is.

Míg a kis artériák a vér beáramlásáért felelősek, az onnan elvezető vénák a kiáramlást biztosítják. Erekcióban a vénás oldal zárva van. Az erek károsodása esetén, ez a vénás "kapu" is lehet nyitott, miáltal a vér "kiszökik" a barlangos testből és szintén nem jön létre merevedés.

Mi lapul a háttérben?

Mostanában egyre több szó esik a szakirodalomban a férfiak "változó" koráról, mely sok tekintetben hasonlatos a női klimaxhoz. A jelek azonban az erősebb nem esetében nem olyan "kifejezettek", mint a hölgyeknél, és korántsem olyan gyakoriak. Hátterében ugyanúgy hormonális változások állnak, ti. a férfi nemi hormonok szintje a kor előrehaladtával alacsonyabb lesz, ami többek között a nemi működés, az erekció csökkenéséhez is vezet.

Korábban a szexuális működészavarok túlnyomó többségét lelki eredetűnek tartották. Ma egyre inkább találunk szervi elváltozást a zavar mögött, de kétségtelen, hogy pszichés okok továbbra is igen gyakoriak. Az életvitel, a rohanó életmód, a stressz hatása ismert. Egy kis lazítás, egy hét szabadság ilyenkor segíthet. A partnerkapcsolat jó minősége, sok nehézséget áthidalhat, de problémái, konfliktusai szexuális zavarok okozói is lehetnek. A kudarctól való félelem, a szorongás bénító lehet. Gyakran tapasztalja a témával foglalkozó szakorvos, hogy merevedési problémával jelentkező "beteg" a tanácsokkal, vagy gyógyszerekkel elért sikerek után rövidesen "spontán" meggyógyul és a későbbiekben mindenféle tabletta, segédeszköz és szexológus nélkül képes a korábbi teljesítményekre.

A regenerálására azonban van lehetőség. Az emberiségben történelme kezdetétől fogva folyamatos az igény a férfiasság valamilyen praktikával való fokozására. Se szeri se száma a biztos tippeknek, az oldatoknak, tablettáknak, piruláknak, kegyszereknek, főzeteknek, melyek újult erőre hivatottak volt sarkallni a "rommá lett remeket".

Van-e rá gyógyír?

Biztos segítség a lelkiismeretes kivizsgálástól és a helyesen megválasztott kezeléstől várható. Az erekciós zavar pontos okának kiderítése elengedhetetlen. A kezelés elvei a következők:

1. Hormonális elváltozás esetén a hormonháztartás rendezése endokrinológus belgyógyász segítségével ill. hormontartalmú gyógyszerek adagolásával megoldható.

2. A különböző belszervi betegségek kezelése /pl. a cukorbeállítás, a vérnyomás beállítása/, a dohányzás abbahagyása, az alkoholfogyasztás csökkentése stb. segíthet.

3. Pszichológiai, szexológiai, esetleg életvezetési tanácsadás. Mindenkinek ajánlható például a rendszeres testmozgás.

4. Csökkent erekcióképesség, illetve jól kialakuló, de az aktus során elvesző merevedés esetén különböző mechanikus segédeszközök alkalmazása vezethet sikerre. Ilyen a hímtag tövére helyezhető szorítógyűrű, mely maximum harminc percig tartható fenn, vagy a vákuumos duzzadásfokozó készülékek.

5. A pénisz vérellátásának fokozásával hoz létre merevedést a barlangos testbe közvetlenül, injekció formájában bejuttatott gyógyszer. Az eljárás nem veszélytelen, de a hatás igen meggyőző. A betegek az orvos által végzett betanítás és adagolás beállítás után saját maguk fecskendezik be a hatóanyagot a péniszükbe, néhány perccel a nemi aktus előtt. A jól adagolt szer kb. fél órás teljes merevedést biztosít. A dolog veszélye az ún. prolongált erekció, mely azt jelenti, hogy a merevedés a kívánt időn túl, órákon, esetleg több napon keresztül is tart. Ez természetesen nemcsak kellemetlen, hanem igen veszélyes is, azonnali szakorvosi ellátás szükséges. Az újabban használt Prosztaglandin-E készítmények, már sokkal kevesebb mellékhatással rendelkeznek, a tartós merevedés veszélye is kisebb.

6. A világon, de hazánkban is számos orvostechnikai gyártó cég készít különböző szövetbarát alapanyagokból péniszprotézist. Ezeket nem túl bonyolult sebészi beavatkozással a hímtagba lehet operálni és a későbbiekben ez a kívülről nem látható eszköz biztosítja a merevséget. Sok fajta létezik, a modernebbek "leereszthetők", azaz nemcsak félmerev, hanem ernyedt állapotba is hozhatók, így vizeléskor, vagy a nyári "fürdőnadrágos időszakban" sem okoznak kellemetlenségeket.

7. A különböző érműtétek combér szűkületek (pl. Leriche-szindróma) esetén segítenek, de jól felállított diagnózis esetén korszerű mikrosebészeti technikával közvetlenül a barlangos test erein végzett beavatkozások is jól felállítanak.

8. A merevedési zavarok kezelésében forradalmi változást hozott a sildenafil, a vardenafil és a tadalafil hatóanyag-tartalmú gyógyszerek megjelenése. Ezek hatásának lényege, hogy a hímvesszőben gátolják egy fontos értágító anyag lebomlását, így biztosítva a szükséges vérmennyiséget. Nagyon fontos, hogy a gyógyszer nem gyógyítja a merevedési zavart okozó alapbetegséget, nem gátolja meg annak előrehaladását, a súlyos szövődmények kialakulását, ezért szedésének megkezdése előtt alapos orvosi vizsgálatra van szükség. Emellett nem alkalmasak a pszichés betegségek okozta merevedési zavarok kezelésére (közvetlenül nem fokozzák pl. a nemi vágyat), legfeljebb a kudarc miatti félelem okozta gátlásokat csökkenti. Nem hatásosak akkor sem, ha az érrendszer már súlyosan károsodott, és a természetes értágító anyagokra nem reagál kellően.

Ezek a szerek néhány gyógyszerrel a szervezetben kölcsönhatásba lépnek, és közömbösíthetik egymás hatását, ilyenkor tévesen úgy ítélhetik meg, hogy a kezelés az adott esetben hatástalan. A sildenafil hatóanyag-tartalmú szer nitráttartalmú gyógyszerekkel, például nitroglicerinnel együtt bevéve azonban a hatóanyag súlyos, akár halálhoz vezető vérnyomásesést is okozhat. Mai ismereteink szerint a megfelelő kivizsgálás után, az orvos előírása szerint alkalmazott gyógyszeres kezelés kockázata elfogadható.

Viszonylag széles tehát a rendelkezésre álló repertoár. Kevés az olyan beteg, akinél a fentiek közül valamelyik eljárás ne hozott volna eredményt. A sikeres kezeléshez pontos diagnózisra van szükség, ehhez viszont elengedhetetlen a részletekbe menő beszélgetés a kezelőorvossal. Az első lépést azonban a betegnek kell megtennie a szakember felé. Neki kell kopogtatnia a rendelő ajtaján, a legjobb, ha mindjárt partnerével együtt jön, hiszen ez nemcsak a férfiak problémája.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés