2024. Május 24. péntek

Egyedül nem megy: potenciazavar

potenciazavar, merevedési zavar
1 . oldal
Magányos betegek -  Öngerjesztők -  Boldogság, receptre
A magyarországi felmérések szerint hazánk felnőtt férfilakosságából, amely mintegy 4, 8 millió fő, hozzávetőlegesen 350 000 főre tehető azoknak a férfiaknak a száma, akiknél életük során előfordulnak potenciális problémák. A mintegy hét százalékos arány jelentősnek mondható, ráadásul a statisztikai adatok megbízhatósága ebben a témában feltehetően kérdéses, hiszen olyan betegségterületről van szó, amely maximális intimitást igényel. Ennek tükrében számtalan "nem mért" betegről lehet szó, s ha ezek - jobb esetben - orvoshoz kerülnek, igen nehezen nyílnak meg

Magányos betegek

Ez a betegség az életkor előrehaladtával emelkedő tendenciát mutat, általában ötven éves kor felett jelentkeznek gyakrabban a tünetek. A kezelőorvoshoz forduló páciensek egy részénél nem biztos, hogy orvosi értelemben vett konkrét betegség áll a probléma hátterében, ezért nehéz az andrológiára, vagy urológiai szakrendelésre betérő pácienseket betegnek tekinteni, hiszen sokszor köznapi értelemben véve egészségesnek minősülő férfiakról van szó - tájékoztatott dr. Erdei Judit, andrológus, urológus, a Terézvárosi Önkormányzat rendelőintézetének főorvosa.

potenciazavar

Míg a serdülőkorban lévő fiúk között gyakori beszédtéma a szexualitás, meg- és kibeszélik az általuk észlelt, őket személyesen is érintő problémákat, tapasztalataikat, jó vagy rossz élményeiket, addig a gyakorlat azt mutatja, hogy családi körben nagyon kevés szó esik a nemiségről, a nemi szervekről vagy szexualitásról. Éppen ezért a fiatalok tanácstalanok, sokszor azzal sincsenek tisztában, hogy mi tekinthető normálisnak, mikor beszélhetnek "variánsokról", s hol húzódik a határvonal, amelyen túl már betegségről, kóros elváltozásról van szó.

Ugyanakkor, az iskolai oktatás keretében az egészségre nevelés nem kapja meg az őt megillető helyet és figyelmet, a "reprodukciós egészség" fogalmáról szinte szó sem esik. Szomorú és egyben megdöbbentő tapasztalat, hogy egy korosztály úgy nőhet fel, hogy nem lesz tisztában testi értékeivel - fejtette ki a főorvosasszony. Ebben a vonatkozásban nagyon hiányosak a fiatalok önmagukra vonatkozó ismeretei.

A magyar férfiak egyébként igencsak szégyenlősek e téren. A hazai, de a nemzetközi orvostudomány területén is megfigyelhető tapasztalat, hogy a meddőség estén a nők számára a diagnosztikai és terápiás lehetőségek széles eszköztára áll rendelkezésre, amely a lakosság körében is teljességgel ismert. Az andrológia tudományában az utóbbi években bekövetkezett robbanásszerű fejlődés ellenére is e területen a férfiak csak "kullognak" a nők után. A szexuális problémák, konkrétan a merevedési zavarokkal kapcsolatos tudományos ismeretek jelenlegi szintje a probléma keletkezésére és kezelésére vonatkozóan egyaránt férfiak esetén sokkal fejlettebb, mint a nők szexuális életére vonatkozó ismeretek.

Érdekes megfigyelni az orvoshoz fordulást is. A párkapcsolatokban élő meddő nők szinte mindig társukkal együtt, kézen fogva érkeznek a rendelésre, segítséget remélve és várva a minél gyorsabb eredményt, ezzel ellentétben a merevedési problémákkal küszködő férfiak egyedül lépnek be az ajtón. Sok férfi véli úgy, hogy kicsi  a pénisze, és attól sem riadna vissza, ha a pénisznövelés kockázatos eljárásait kellene igénybe vennie, pedig a probléma gyökere nem itt keresendő.

Öngerjesztők

A szexualitás egy másik személyhez való viszonyulást jelent. Így a fogalmak, a probléma egyértelmű tisztázása és a tisztánlátás végett szerencsésebb, ha a párok együtt keresik fel a szakorvost. Együttesen sokkal könnyebb a segítségnyújtás útjait megtalálni. Szerencse, manapság a tizenéves fiatalok jó része is legalább egy beszélgetés erejéig felkeresi a szakembert, s kikéri annak véleményét, választ várva felmerülő kérdéseire. Ezek a beszélgetések amellett, hogy szigorúan bizalmasak, alapját is képezik a bizalomnak.

Sok estben maga a merevedési zavarral küszködő személy állít önmaga elé egy olyan mércét, amelynek képtelen megfelelni, holott partnere nem is várja el tőle ezt a megfelelést. Sajnos, a párok sem mindig beszélnek őszintén erről a szexuális, lelki életüket is meghatározó problémáról. Pedig a párkapcsolatnak igen fontos, egészséges esetben jelentős hányadát a szexuális élet tölti ki. Természetesen ez minden egyes pár esetében változó intenzitású, sőt időszakonként is találunk eltéréseket. Időzavarban élünk, a mai felfokozott életritmus nem kedvez a párkapcsolatoknak, fogalmazzák meg panaszaikat sokan.

A tünetek jelentkezésének változatos és sokféle oka lehet. Az ismétlődő sikertelenség előbb-utóbb pszichésen is gátolja az egyént, ilyeténképpen egy öngerjesztő folyamattal állunk szemben. Ma már azonban köztudott, hogy a merevedési zavarok oka nagyrészt organikus eredetű, ezért a kezelés során az a cél, hogy az organikus eredetet megerősítsék, illetve teljes egészében kizárják a szakemberek. Első lépésben minden esetben alapos, minden részletre kiterjedő beszélgetésnek kell történnie a páciens és az orvos között. Ez a párbeszéd alapvető fontosságú, meghatározó a vizsgálatsor, a felállított terápiás lépések vonatkozásában.

Az esetek jelentős részében házastárs betegsége, a feleség halála vezet potenciális problémákhoz. A későbbi, új kapcsolatban a férfiak egy része szexuálisan bizonytalanná válik, ekkor jelentkezik a merevedési zavar, főleg ha előző kapcsolata szexuálisan kiegyensúlyozott volt. A kudarc oka hosszabb idő elteltével is a férfiak ki nem mondott lelkiismeret-furdalása. A legtöbb esetben a munkamániás férfiak épp merevedési zavaraik miatt menekülnek munkájukba, de ez fordítva is igaz lehet.

Boldogság, receptre

Az ok feltárása alapvető a terápia megtervezése szempontjából. Állhat a betegség a hátterében a hímvessző artériás, vagy vénás vérellátásának elégtelensége. A neurológiai háttér tisztázása végett vizsgálják a különböző idegpályák épségét. Számos esetben szükséges lehet a hormonháttér tisztázása. Bizonyos gyógyszerek szedése is kiválthat merevedési zavarokat, például a gyomorfekély, a depresszió kezelésében alkalmazott gyógyszerek, a vérnyomáscsökkentők és vízhajtók többsége.

A népbetegségnek minősülő cukorbetegség keverten is okozhat problémát, mert a diabetes érszövődménye károsíthatja a hímvessző vérellátását is, ugyanakkor neurológiai, idegi károsodásokat is létre hozhat. Így minden beteg másfajta terápiát igényel(het). A vizsgálatok során, amennyiben fény derül arra, hogy a páciens esetében nem áll fenn szervi eredetű elváltozás, a merevedési zavar lelki okainak feltárására kell törekedni.

Az impotencia kezelésében szigorúan vényköteles gyógyszereket alkalmaznak. A kezelésre alkalmazott készítmények kezdetben az afrodiziákumok, a nemi vágyat növelő szerek voltak. Vannak esetek, amikor azért nem jelentkezik merevedés, mert a betegnek nincs szexuális vágya. A hormonszint beállításával, hormontartalmú gyógyszerek szedésével jelentősen befolyásolható a nemi vágy visszatérése.

Fokozottan elhúzódóan megjelenő merevedésről is beszélhetünk, sőt egy igen ritka betegségben szenvedőknél alvás közben, éjszaka lép fel kóros, fájdalmas merevedés, ami az ébredéssel megszűnik, gyógyszeresen pedig teljesen kiiktatható.

A tudományos és hétköznapi életben is nagy érdeklődés övezte a néhány éve forgalomba került, nagy port felkavart kék tablettát. Az esetek több mint 70 százalékában hatásosan alkalmazható. Nem kérdéses, hogy ha a férfiaknak választási lehetőségük van a műtéti beavatkozás, a mechanikus módszerek, például vákuumpumpa, az injekciózás és a tabletta között, döntő többségük az utóbbi mellett dönt.

Alkalmazása egyszerű, diszkrét, semmiféle fájdalmas, kényelmetlen manipulációt nem igényel, s hatása is természetes, a szexuális esemény is úgy zajlik le, mint minden normális, egészséges párkapcsolatban. Nem okoz szöveti irritációt, mellékhatásai csekély mértékűek, esetenként kipirulás, szívdobogás, emésztési zavar, ritkábban látászavar (kéklátás) fordulhat elő. Természetesen az alapos kivizsgálást követően e tablettákat is körültekintően kell alkalmazni. Azokban az esetekben, amikor a konzervatív terápia csődöt mond, mint a terápiás út jelenleg végső megoldása, a protézisbeültetés jöhet szóba.


Szerző: Molnár Éva
Forrás: Sanitas

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés