2022. Július 03. vasárnap

Cukorbetegség

cukorbetegség

A legtöbb embert villámcsapásként éri, amikor szembesítik azzal, hogy cukorbeteg. A páciens félelmét és idegenkedését tovább fokozza, ha az orvosok és nővérek jórészt ismeretlen szavakkal dobálóznak.


BŐVEBBEN


cukor

A cukrot sokan teszik felelőssé az elhízásért és egyéb betegségekért, pedig a különféle cukrok az alapvető fontosságú tápanyagok közé tartoznak, számos élettani folyamathoz nélkülözhetetlenek.


BŐVEBBEN


cukorbetegség, diéta

A cukorbetegség diétájának legfőbb jellemzői lényegében megegyeznek az egészséges táplálkozás fő ismérveivel. Ugyanakkor a cukorbetegség fajtája és egyéni adottságok is befolyásolhatják a diéta megfelelő összeállítását.


BŐVEBBEN


diabétesz cukorbetegség

A cukorbeteg diétája során nagyon fontos, hogy az étrend szénhidráttartalma elsősorban zöldség- és gabonafélékből származzon. Korlátozni kell a zsiradékok, különösen a telített zsírok fogyasztását, hiszen a betegség hajlamosít az érelmeszesedésre és a magas vérnyomásra.


BŐVEBBEN


kávé, fekete tea, cukorbetegség

A rendszeres kávé- vagy feketetea-fogyasztás bizonyos mértékben megvéd a felnőttkori cukorbetegségtől – állítja több kutatás is. Az egyébként számtalan egészségvédő hatással bíró zöld tea ez esetben nem segít.


BŐVEBBEN


diabétesz, cukorbetegség
Bár a cukorbetegség a legősibb betegségek egyike, csak a 20. században, az inzulin felfedezésével vált kezelhetővé. Ma már azt is tudjuk, hogy nem egységes kórformáról van szó. A kóros anyagcserével és magas vércukorértékkel jellemezhető tünetegyüttesnek számos alcsoportja létezik.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
A cukorbetegeknek jobban kell vigyázniuk a lábukra! Mit egyen a cukorbeteg? Kurkuma: cukorbetegeknek, túlsúlyosaknak, reumásoknak Glikémiás index: Hasznos, de tudni kell használni! A cukorbetegség tünetei A II-es típusú cukorbetegség veszélyei A nőket és a cukorbetegeket veszélyezteti a befagyott váll szindróma 1-es típusú diabétesz: egyre több gyermek érintett Az 5 leggyakoribb kérdés a cukorbetegségről Prediabetes- innen már csak egy lépés a cukorbetegség Az életmód terápia hatásai cukorbetegekre Odafigyelést igényel a diabéteszes láb! Alkohol cukorbetegség esetén- nem mindegy, mit és mennyit iszik Cukorbetegeknél a magas vérnyomás kezelése is elengedhetetlen Az izomerő fejlesztés harmadával csökkentheti a cukorbetegség kockázatát Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre! Ketoacidózis- a cukorbetegség rettegett szövődménye 5 tévhit a cukorbetegségről Cukorbetegként fogyni akar? Ezek a készítmények segíthetnek Mit kell tenni terhességi cukorbetegség esetén? Jóval korábban figyelni kell a cukorbetegségre, mint eddig gondoltuk! 4 kérdés az inzulinrezisztenciáról Bizsergés, érzéskiesés, fájdalom is utalhat diabéteszes neuropátiára Szájszárazsággal, fogproblémákkal küzd? Cukorbetegség is okozhatja! Cukorbetegeknek! Ezekre a vizsgálatokra készüljön! Így könnyítheti meg fogyását cukorbetegként A cukorbetegség 4 gyakori, ám nem tipikus jele Mit mutat pontosan a HbA1c érték? Elmúlik vagy sem szülés után a terhességi diabetesz? Lehet IR-es normál ciklus esetén is! 5 tévhit a cukorbetegségről Ketoacidózis - a cukorbetegség rettegett szövődménye Cukorháztartás és alvászavar - van összefüggés?
A diabetes nem gyógyítható, ám nem feltétlen kell örökre a gyógyszer A cukorbetegek is falatozhatnak jókat karácsonykor Hormonális eltérések IR mellett Az inzulin injekciók helyébe léphet egy új ostya Maguknak sem vallják be a túlsúlyosak, mennyi cukrot esznek A köhögés elleni gyógyszer a 2-es típusú diabétesz ellen? Első világháborús robbanóanyag a cukorbetegség gyógyításában Lehet-e Ön cukorbeteg? Tesztelje! Az anya életkora befolyásolhatja fia hajlamát a cukorbetegségre Egy végzetes betegségkombináció Hát ezért acsarkodtunk karácsonykor! Nassolnivalók cukorbetegeknek Repceolajat a cukorbetegeknek! Hatékonyabb az inzulinpumpa az injekciónál Miért híznak a cukorbetegek? Cukorbetegség és gyermekvállalás Négy tényező, amellyel megelőzhető a cukorbetegség Gyakoribb a vírusfertőzés a cukorbeteg gyerekeknél A túl alacsony vércukorszint is ártalmas Hányást okozó vírus állhat a cukorbetegség mögött A sokoldalú xilit Oltás segíthet a cukorbeteg gyerekeken Az inzulin rövid története A cukorbetegek és az ünnepek Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség Az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés A cukorbetegség érrendszeri szövődményei Egyről a kettőre: a cukorbetegség Inzulinnal a világ körül Kilábalhat belőle! - A cukorbeteg lába Cukorbabák: a gyermekkori cukorbetegség A terhességi diabétesz

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés